Растенията стимулират глобалното затопляне

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 март 2016 в 13:35 7551 4

Кредит CC2.0

Горещите вълни от Европа до Китай вероятно ще бъдат по-интензивни и ще доведе до максимални температури, които са 3 градуса до 5 градуса по Целзий по-горещи от средните за века. Всичко това е заради растенията. Те влияят значително върху температурите, поради по-ранното разлистване през пролетта като реакция на въглеродния диоксид в атмосферата.

Тази прогноза за увеличение на очакваните температури е на австралийски изследователи, публикувана в Nature Scientific Reports, е повече от половината от изменението, прогнозирано от моделите на Междуправителствения панел за климатични промени (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), съобщи Университета на Нов Южен Уелс.

Най-големите промени на температурата се очаква да се появят в горите, тундрата и земеделските земи.

"Ние често подценяваме ролята на растителността при екстремните температурни промени, тя не е включвана достатъчно подробно в климатичните модели до този момент", заяви водещият автор д-р Джатин Кала (Jatin Kala) от Университета Мърдок. "Тези по-подробни резултати се представят, за да помогнат да се обясни защо много климатични модели редовно подценяват увеличението на интензивността на горещите вълни и покачването на максимални температури, в сравнение с наблюденията."

За да получат своите резултати учените проучили данни от 314 растителни вида в 56 участъка. По-специално те изследвали устицата, малки пори на растителните листа, които поемат въглеродния диоксид и загубата на вода в атмосферата.

Оказало се, че растенията отделят по-малко вода, което води до увеличаване на интензивността на горещата вълна.

Проучването е уникално, защото за първи път се използват най-добрите налични наблюдения за определяне на различните стратегии на растенията срещу загубите на вода в рамките на глобалния модел на климата.

"Тези първи глобални резултати ще имат значително влияние върху развитието на климатичните модели по целия свят", заяви един от авторите на изследването, проф Анди Питман (Andy Pitman), директор на австралийския Център по климатични науки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 13:44

Стефане, просто това 'откритие' се опитва да опровергае всичките закони на химията, физиката и биологията. Няма как да стане. Или някой не е превел добре, или просто е някакъв кьор-фишек, който едва ли ще бъде забелязан от научната общност. Името на изследователя и университетът (Кейбридж и Оксфорд са най-добрите в Англия, останалите не са на същото ниво) също не показват кой знае какво ниво...

24.03 2016 в 13:32

Карбонов тетрахидрид??? Ха-ха-ха. Нарича се метан, воето момче. Ако си на изпит по химия, скъсан си. Не знаеш наименованията на химичните съединения - CO2 въглероден диоксид и CH4 метан. Сигурно и много други бели петна имаш. Чел-недочел. Чел нещо в интернет, и си мисли, че разбира :))) Съветвам те да не се изказваш неподготвен. Казвам го твое добро. Първо почети повече по даден въпрос, и тогава се изказвай. Казвам го за твое добро. Учебниците, за които говориш, явно са писани от некадърници - нали в медиите непрекъснато излизат 'бисери' от такива учебници. Намери по-сериозна литература по въпроса, прочети, и тогава ще говорим. Но ще ти трябва доста време. Да речем, след няколко години. Позволявам си да го оценявам, защото това е в моята научна област. Приятен ден и успех, Стефане.

22.03 2016 в 17:43


За въглеродния диоксид не знам, а въглеродния двуокис изостава от карбоновия тетрахидрид, отделян от мъртвите растения, както и от водородния диоксид от живите, в списъка на главните парникови газове.
Казвам го като "учен" с меко казано съмнителни резултати. Освен разбира се, ако гимназиалните учебници не лъжат.
Не те знам по какво си доцент, еле па в такова склонение, но внимавай какво оценяваш като "пълни глупости", когато сам говориш макар и непълни, но глупости.

22.03 2016 в 15:34

Пълни глупости. Именно растенията поемат въглеродният диоксид и ни спасяват от глобалното затопляне. Те запазват влагата в почвата. Каквито и методи да са използвали тези 'учени', техните резултати са меко казано съмнителни...