Рязък спад на геомагнитното поле може да е дал тласък на разнообразието на живота

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2024 в 00:00 9611 0

Магнитното поле на Земята е било в изключително необичайно състояние, когато макроскопичните животни от фауната на Едиакара са се разнообразявали и процъфтявали.

Кредит NASA

Магнитното поле на Земята е било в изключително необичайно състояние, когато макроскопичните животни от фауната на Едиакара са се разнообразявали и процъфтявали.

Свръхслабото геомагнитно поле между 591 и 565 милиона години, по време на Едиакарския период, е съвпаднало със значителното повишаване на нивата на кислород в атмосферата и океаните, твърди изследователски екип, ръководен от геолози от Университета в Рочестър.

Преди между 600 и 540 милиона години животът на Земята се е състоял от организми с меки тела, известни като Едиакарската фауна - най-ранните известни сложни многоклетъчни животни.

Фосилите показват, че тези организми значително се разнообразяват по сложност и вид между 575 и 565 млн. години.

Предишни изследвания сочат, че тази диверсификация е свързана със значителното повишаване на нивата на кислород в атмосферата и океаните, настъпило през същия период.

 Едиакарски пейзаж. Кредит: Wikimedia Commons

Все още обаче не е ясно защо е настъпило това увеличение на кислорода.

В новото изследване професорът от Университета в Рочестър Джон Тардуно (John Tarduno) и колегите му анализират магнитните свойства на 21 плагиоклазови кристала - често срещан минерал в земната кора, които са извлечени от скална формация на 591 милиона години в Бразилия.

Кристалите плагиоклаз съдържат миниатюрни магнитни минерали, които запазват интензитета на земното магнитно поле по времето, когато са се образували.

Анализът на кристалите показва, че в момента на образуването им магнитното поле на Земята е било най-слабото, регистрирано някога - около 30 пъти по-слабо както от сегашния интензитет на магнитното поле, така и от този, измерен от подобни кристали, образувани преди около два милиарда години.

Учените комбинират резултатите си с предишни измервания, за да установят, че магнитното поле на Земята е било на това ниско ниво в продължение на поне 26 милиона години, отпреди 591 до 565 милиона години.

Това се припокрива с нарастването на кислорода, което е настъпило преди 575 до 565 милиона години.

Нива на различните газове в атмосферата на Земята в нейната геоложка история. Кредит: The Physical Earth , Mitchell Beazley

"Отслабеното магнитно поле може да е позволило на повече водород да избяга в космоса, което е довело до по-голям процент кислород в атмосферата и океаните на Земята, което от своя страна може да е подпомогнало диверсификацията на видовете и сложността на организмие", заключават авторите.

Справка: W. Huang et al. 2024. Near-collapse of the geomagnetic field may have contributed to atmospheric oxygenation and animal radiation in the Ediacaran period. Commun Earth Environ 5, 207; doi: 10.1038/s43247-024-01360-4

Източник: Near-Collapse of Geomagnetic Field May Have Contributed to Diversification of Life on Earth, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !