Рицарите на кръглата маса са били мултикултурна общност

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юни 2018 в 09:47 7083 0

Кредит Wikimedia Commons

Тинтагел

Надписи на 1300 години с латински и гръцки букви и с християнски символи, намерен на перваз на прозорец от замъка Тинтагел, подсказват, че на това място, свързвано с легендите за крал Артур, е имало мултикултурна общност.

Оказа се, че съставът на рицарите на кръглата маса може да е бил по-многонационален, отколкото се предполагаше, пише Daily Mail.

Камъкът, смятан за част от средновековен прозорец, съдържа древни писания от седмия век, е открит в замъка Тинтагел в Корнуол - мястото, където е роден крал Артур, според преданията.

Надписите от ранното средновековие са редки, така че тази находка, датирана на 1300 години, е особено необичайна. Камъкът е открит в северната част на Корнуол миналото лято от група местни археолози.

Надписите включват римски и келтски имена като "Тит" или "Титус" и "Будик".

Освен изписания камък, екипът открива и черупки от стриди, кости на добитък, купи от Турция и стъклени чаши от Испания, датирани от същия период.

Специалистите смятат, че замъкът е бил седалище на ранните царе на Корниш, които са имали силни търговски връзки със Средиземно море по време на "Първата златна ера на Корнуол".

Този камък е вторият пример за ранносредновековни надписи, който се открива в Тинтагел, като първият е открит през 1998 г. с няколко думи върху него, включително Artognou, което неправилно е взето от някои като вариант на "Артур" и се счита за единственото потвърждение за съществуването на легендарния герой. Артефактът е от VI век.

Според преданието легендарният крал на бритите Артур е живял през V-VI век. Той е събирал в замъка си Камелот рицарите на кръглата маса, чийто брой варира от 12 до стотина души. Формата на масата означава, че всеки, който седне на нея, има равен статут.

Артур и рицарите на кръглата маса. Evrard d'Espinques - Original at Bibliothèque nationale de France

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !