Слънчевото петно AR3038 удвои размера си за 24 часа и е насочено точно към Земята

Земята ще остане в прицела на слънчевото петно ​​още няколко дни

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2022 в 09:51 20141 0

слънчево петно, наречено AR3038

Огромно слънчево петно, наречено AR3038, претърпява внезапен и бърз растеж, удвоявайки размера си само за 24 часа.

Слънчевите петна са области на Слънцето, където магнитното поле временно е много по-силно от околните области. Тези магнитни сили блокират потока на горещ газ от вътрешността на Слънцето, което прави слънчевите петна много по-хладни от заобикалящата ги среда. Слънчевите изригвания се случват, когато линиите на магнитното поле в близост до слънчеви петна се реорганизират експлозивно.

Понякога тези изригвания на радиация предизвикват и изхвърляния на коронална маса (CME), които са плазмени експлозии на Слънцето.

Според учените, бързо растящо слънчево петно ​​може да накара слънчевите изригвания да достигнат земята с по-голяма скорост.

Знае се, че слънчевите изригвания повреждат навигационните системи и радиокомуникационните мрежи и увеличават йонизацията на горните слоеве на атмосферата.

„Вчера слънчевото петно ​​AR3038 бе голямо. Днес то е огромно. Бързо растящото слънчево петно ​​се удвои по размер само за 24 часа“, съобщава Spaceweather.com. „AR3038 има нестабилно „бета-гама“ магнитно поле, което съдържа енергия за M-клас [средни] слънчеви изригвания и е директно обърнато към Земята.“

Най-силното изригване, обозначено с M9, може да причини масово затъмнение в радио и сателитни комуникации около полярните региони.

Ихвърлените от AR3038 изригвания няма да достигнат Земята, но радиацията може да го направи. CME са по-опасни, защото могат да причинят магнитни бури, засягащи комуникационните системи, електрическите мрежи и астронавтите в космоса.

Въртене на Слънцето

Слънцето се върти около оста си точно както Земята. Слънчевите  петна следват въртенето на Слънцето. Това означава, че областта на слънчевите петна ппеминава през слънчевия диск от изток на запад, както се вижда от Земята.

Това е важно, тъй като регионите на слънчевите петна трябва да са близо до централния меридиан (както се вижда от Земята), за да могат да изпратят изхвърляне на коронална маса към Земята. Необходимо е и районът на слънчевите петна да е близо до екватора около 2 седмици, за да се придвижи от източния край към западния край, както би се видяло от Земята.

слънчевите петна се движат по слънчевия диск от изток на запад с въртенето на слънцето

Колкото по-далече е една област на слънчевите петна от екватора, толкова по-дълго се придвижва по диска на Слънцето. Това е така, защото Слънцето се върти по-бързо на екватора, отколкото на полюсите си. Периодът на въртене му е приблизително 25,6 дни на екватора и 33,5 дни на полюсите. Погледнато от Земята, докато обикаля около Слънцето, видимият период на въртене на Слънцето на неговия екватор е около 28 дни.

Източник: 

Giant sunspot doubled in size in 24 hours, and it's pointing right at Earth
Ben Turner,  Live Science.

What are sunspots?,  SpaceWeatherLive

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !