Тази вечер - суперлуна! Луната е в перигей, ще видим „най-голямата“ Луна за годината

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2022 в 09:01 8989 0

суперлуна
Кредит: diego_torres/Pixabay

Днес, 13 юли, в 21:38 часа българско време ще бъде пълнолуние, което означава, че Луната ще бъде точно срещу Слънцето в небето, така че когато Слънцето залезе, ще изгрее Луната.

Луната е в съзвездието Стрелец и днес преживяваме „най-голямото“ пълнолуние за 2022 г., тъй като днес в 12:06 тя също е в перигея на своята орбита, което е най-близката до Земята точка от нейната елиптична орбита.

Пълнолунието се случва около веднъж месечно, когато Слънцето, Земята и Луната се подравнят на невидима линия. Орбитата на Луната е с около 5 градуса различна от тази на Земята, така че обикновено е малко по-високо или по-ниско от сянката на Земята, което позволява на слънчевите лъчи да осветяват страната, обърната към Земята.

Разстоянието между тях по това време е 357 264 км. Луната по това време има „геоцентричен“ радиус от 16'43” и магнитуд от -12,7. Това е и най-южното пълнолуние за последните десет години. При деклинация от -26°52′, Луната се издига тази нощ само на 11° над южния хоризонт. 

Илюстрация на орбиталната равнина на Луната около Земята и осите на въртене на Луната и Земята. Наклонът на равнината на въртене на Луната с равнината на въртене на Земята около Слънцето е 5 градуса. Кредит:  Arun Saraf

Поради комбинацията от пълнолуние и перигей в рамките на 24 часа, се говори и за „суперлуна“, термин, който астрологът Ричард Ноле въвежда за първи път през 1979 г.

Обратното на такава суперлуна е микролуната, т.е. пълнолуние по време на апогей, когато Луната е най-отдалечена от Земята. Такъв бе случаят например на 17 януари, когато Луната бе с размери 14'56”. Разликата с 16'43” е толкова малка, че няма да се забележи с невъоръжено око, нито -0,2 величина.

Отляво луната в сряда, отдясно - среден видим размер на Луната. Кредит: Ade Ashford

Днес поради тази ниска деклинация луната е по-високо в небето и Луна близо до хоризонта изглежда по-голяма от обикновено. 

Отправяйки нетърпелив поглед към Луната попадаме в капана на една оптична илюзия, наречена "лунна илюзия", заради която близо до хоризонта Луната изглежда много по-голяма, отколкото когато е високо в небето (около зенита). В действителност ъгловият размер на Луната практически не зависи от нейната височина над хоризонта. Подобна илюзия се случва и ако наблюдаваме Слънцето и съзвездия. Защо се случва така, може да разберете от статията "Лунни и суперлунни илюзии".

За да гледате предаване на живо на пълната луна, изгряваща над Рим, Италия, последвайте линка на Проекта за виртуален телескоп в сряда следобед. Предаването започва в 22:00 българско време.

Източник: July’s 'Buck supermoon' on Wednesday will be 2022's biggest full moon
Brandon Specktor,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !