Водата погълна осем острова в Тихи океан

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 септември 2017 в 00:00 15626 0

Кредит ogNature

Най-малко осем ниско разположени острова, някога част от Микронезия, изчезнаха под водата.

Морското равнище в момента пълзи нагоре средно с 3 мм на година по целия свят благодарение на изменението на климата. Но нараства още по-бързо в западната част на Тихия океан, където цикълът на ветровете естествено води до допълнително натрупване на вода през последния половин век, разказва NewScientist.

В Микронезия и Соломоновите острови, които се намират в западната част на Тихи океан, морското равнище се повишава с до 12 мм на година от началото на 90-те години.

През 2016 г. проучване, ръководено от Саймън Албърт (Simon Albert) от Университета на Куинсланд в Австралия установи, че пет от Соломоновите острови са загубени от средата на 20-ти век.

Средната глобално морско равнище, измерено със сателити.

Сега Патрик Нън (Patrick Nunn), професор по география от Университета в Съншайн Коуст, Австралия, наблюдавал подобна тревожна тенденция в Микронезия и заедно с еколози от Австралия, Микронезия и Фиджи описва резултатите от изследванията си в Journal of Coastal Conservation.

Той и екипът му изследват бреговете, разговарят с местните жители и сравняват сателитни снимки на остров Понпей и няколко ниско разположените острови разпръснати из околните рифове.

В резултат на това откриват най-малко осем острова с площ от около 100 м2, които са изчезнали между 2007 г. и 2014 г.  

"Имаше един остров, наречен Nahlapenlohd" пише Нън в Kaselehlie Press. "Този остров е бил толкова голям, че през 1850 г. е бил бойно поле, някои истории припомнят, че бойците крили зад кокосови палми, за да избегнат куршумите. Но днес няма и следа от Nahlapenlohd, дори купчина пясък няма, която да показва, къде някога е бил островът".

Много от островите, които не са изчезнали още, вече силно са пострадали от ерозията, включително Nahtik, който се свил със 70% и Рос, който е загубил около 60% от своята земна маса от 2007 г. насам. Нън и екипа му смятат, че това драматично изчезване се дължи на ефект, при който покачващите се води отнемат пясък от по-високите части на плажа и го отлагат в морето.

Има и добри новини. Изследователите са открили, че множество малки острови по протежение на бреговата линия на главния остров Понпей успяват да устоят на разрушителното въздействие на вълните, но това се дължи на факта, че са на завет от по-големия остров и са заобиколени с мангрови гори. 

Според Патрик Нън на изчезването на островите е предупреждение за жителите на районите с ниска надморска височина. Повишаването на нивото на океаните вече води до преселването на жителите на няколко острови в Папуа-Нова Гвинея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !