Загадъчни радиоактивни частици са открити в цяла Европа миналата седмица

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 октомври 2017 в 12:49 15979 1

Кредит МААЕ /Flickr

Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици са открити из цяла Европа миналата седмица и експерти все още работят, за да намерят причината им. Като най-вероятен източник се сочи Южна Русия.

Лекото увеличение на радиацията се открива в няколко измервателни станции в Европа, включително шест в Германия, съобщава IFLScience.

Изотопът рутений-106 (Ru-106) се използва в медицината за лечение на тумори, както и за добиване на енергия за задвижване на сателити.

Открити са повишени (но не вредни) нива на радиоактивния изотоп в Германия, Италия, Австрия, Чехия и Норвегия на 29 септември и 3 октомври според германската Федерална служба за радиационна защита. Във въздуха в Холандия и Франция не са открити повишени нива на радиоактивно замърсяване.

В Германия рутений-106 е измерен със стойности между няколко микробекерела и 5 микробекерела на кубичен метър (μBq / m3) въздух, което е необичайно, но не представлява опасност за общественото здраве. Най-високата стойност е открита във Виена, 42 mBq / m3 (милибекерела на кубичен метър). Това също не е много по-високо от естествения радиационен фон, дозата на облъчване е с около 1% по-висока. Това няма практически ефект върху човека или околната среда, съобщава Холандския кралски институт за обществено здраве.

Карта на отчетените повишени нива на рутений-106 в Европа. Източник: RIVM, Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Но на какво се дължи скокът в радиоактивността остава мистерия, но говорител от немската служба твърди, че произхожда от Източна Европа. Точното място на източника остава неизвестно, но специалистите смятат, че най-вероятно идва от Урал,  Русия. Властите не изключват да е от други места в Южна Русия.

Те обаче изключват възможността за авария в ядрена централа като причина. Ако случаят бе такъв, рутений-106 няма да е единственото радиоактивно вещество, което е повишило нивото си.

Прахообразен йод-131 (стойност +/- несигурност) в атмосферата (μBq / m3). Източник: IRSN

Нещо подобно се случи през януари и февруари тази година, но с радиоактивното вещество йод-131. Тогава френският Институт за радиозащита и ядрена безопасност (IRSN) съобщи за пикове в нивата на изотопа в цяла Европа, от Испания до Финландия. Отново бе посочен за източник Източна Европа.

Въпреки че се появиха някои интересни, дори ужасяващи, слухове в МotherВoard, че Русия тайно е тествала тактическо ядрено оръжие в Арктика, което е довело до радиоактивно изтичане, реалността е много по-банална. Експерти посочват, че ако е имало ядрен опит, щяха да се регистрират повишени нива на повече от едно радиоактивно вещество. Подобно на рутений-106, йод-131 също се използва за медицински цели и повишението най-вероятно идва от някоя фармацевтична компания за производство на радиоактивни лекарствени средства. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

17.10 2017 в 08:02

Лично Путин е виновен!