"Радиоактивната вода" в Хасково през големите очи на страха

Ваня Милева Последна промяна на 22 април 2017 в 14:40 13601 0

Последните седмици една тревожна дума се загнезди в съзнанието на българите: "уран". Журналисти, политици и обикновени хора в социалните мрежи и в разговори на маса я подеха и тя стана национален проблем.

Какво се случи?

В няколко селища бяха установени завишени количества уран в питейната вода. В сряда в Хасково са измерени от 0.041 до 0.078 мг/л при норма 0,03 мг/л естествен уран или двойно повече.  

През 2015 г. бяха актуализирани допустимите нива на естествен уран в питейната вода - позволената дотогава норма от 0.06 мг/л е намалена на 0.03 мг/л - по препоръката на Световната здравна организация. През 2005 г. нормата е била 5 пъти по-висока от досега. Така че измерените дози в Хасково до преди две години са смятани за безопасни.

Междувременно последва откриване на завишени нива и в Първомай, 0.044 мг/л и в още две селища с нива от същия порядък.

От Министерството на здравеопазването обясняват, че измерените стойности са безвредни, дори и ако се приемат цял живот.

Огромните дози радиация, дори и за кратко време може да бъдат смъртоносни, но няма научни доказателства за негативното влияние на ниски дози йонизиращо лъчение. Впрочем, по-подробно за това може да прочетете в интервюто "Йордан Стефанов: Уранът е над нормата, но място за истерия няма".

Никой не оспорва връзката между радиоактивността и онкологичните заболявания. Йонизиращото лъчение действително може да нанесе увреждания в човешкия организъм на генетично ниво.

Но... да не забравяме думите на Парацелс: Дозата прави отровата и поговорката "на страха очите са големи". Защото вече няма значение какво говорят специалистите, самите факти нямат значение, ако в случая става въпрос за:

Епидемия от радиофобия

Според уикипедия радиофобията е "комплекс от нервно-психични и физиологични соматични разстройства, понякога трудни за лечение, които се изразяват в неоснователен страх от различни източници на лъчение (радиация)".

Тук не става въпрос за излагане на реално опасно йонизиращо лъчение, а за проявата на психогенна реакция, ирационален страх от радиация, дори в много малки и нередовни дози.

Радиофобията често е породена или от незнание, или от липсата на доверие в данните и информацията от здравните власти.

Но затова пък, както другите странни движения като антиваксерските и антиГМО, и радиофобията, въпреки, че страхът е необоснован, се използва за политически цели. И някак естествено ни беше припомнен Чернобил.

Greenpeace: "Жертвите на авариите на ядрените реактори са милиони"

Аварията в Чернобил бе най-тежката в историята на "мирния атом". Изпитваме дълбоко уважение и скърбим за хората загинали в аварията и ликвидирането на последиците й. Но уважението към мъртвите не дава никакво право на някой да спекулира за реалните последствия от бедствието.

Като цяло ролята на медиите в изграждането на изкривена представа у населението за предпоставките и последствията от тези събития е нарицателна. Например, вижте диаграмата от публикация в списание "Медицинска радиология и радиационна безопасност". Това са абсурдни резултати, особено като се вземе предвид Фукушима, където при аварията в атомната електроцентрала няма жертви в резултат на излагане на радиация (само двама работници са загинали в резултат на самото стихийно бедствие).

Броят на смъртните случаи при аварии в атомни електроцентрали, според общественото мнение. Разпределение на отговорите на въпроса "Според Вас, колко човека са загинали от радиация в резултат на аварията в Чернобил (през 1986 г.) и в атомната електроцентрала във Фукушима (през 2011 г.)?", в % от общия брой на анкетираните.

"Жертвите на авариите на ядрените реактори станаха милиони хора," - заявява сайтът на Greenpeace. Тази изненадваща информация, както изглежда, не се основава на никакви реални данни.

Нека се обърнем към фактите. Откакто съществува ядрената индустрия се случиха няколко радиационни инцидента, но най-добре познат и най-тежък от тях е този в Чернобил. 

Световната здравна организация (СЗО), както и Институтът по ядрена безопасност (IBRAE) отбелязват, че нито сред ликвидаторите, нито сред жителите на замърсените територии, досега не се наблюдава повишена честота на заболеваемостта от злокачествени тумори, освен рака на щитовидната жлеза. 

В територията около Чернобил през 2000 г. са регистрирани 1800 случая на рак на щитовидната жлеза при деца, които по време на аварията са били под 18 години. В същото време смъртността на пациентите е изключително ниска - около 0.3-0.6%, което може да е свързано с особено задълбоченото проучване на облъчените деца и откриването на рака на ранен етап. Трябва да се отбележи, че дори и тези последици от аварията можеше да се елиминират чрез навременно въвеждане на йодна профилактика за жителите на замърсените територии, за което политическото ръководство, за съжаление, не се погрижи.

Естественият радиационен фон

Като цяло естественият радиационен фон (ЕРФ) на нашата планета е 2.2 мСв / година (милисиверта годишно). ЕРФ е неравномерно разпределен на повърхността на Земята. В много страни в Западна Европа естественият радиационен фон е много по-висок от средния. Жителите на територията на Алтай получава годишна доза от 10-20 мСв / г . Ние сме еволюирали заедно с този фон.

Получаваме допълнителна доза всеки път, когато летим със самолет, при медицински процедури и откъде ли не. И тези дози не оказват влияние върху вашето здраве. Епидемиологичните показатели за територията на Алтай не са по-различни, въпреки че местните получават пет пъти повече от средната стойност на ЕРФ. 

Масовата психоза може да провокира психосоматични заболявания. Хората, които нямат представа за радиация и дози приписват на облъчването всякакви болести, които са типични за тяхната възраст или са широко разпространени. Епидемиолозите отбелязват, че сред 2,8 милиона души, независимо от това дали са били облъчени или не, смъртността от рак е от 4 000 до 6 000 души годишно.

При бомбардировките на Хирошима и Нагасаки са убити 210,000 души. Наблюдавани са 86 000 души от 1950 г. в японския медицински регистър. Според статистиката само 480 души са починали от рак, свързан с радиацията.

Накрая ви представям тази таблица за индивидуалните годишни рискове от смъртност за населението на Русия, изготвен въз основа на доклада на Института за проблемите на безопасното развитие на ядрената енергетика към РАН.

Таблица. Фактори за смъртност
Причина за смъртта  На въздействието на фактора са подложени, млн. човека Риск Смъртни случаи годишно
 Всички причини (мъже, ср. за 2000-2007 г.) 66,8 1,7×10−2 1 140 000
Външни причини 66,8 3,4×10−3 230 000
в това число от употреба на алкохол (мъже, ср. за 2000-2007) 1,0×10−3 67 000
Силно замърсена въздушна среда 43 10−3—10−4 4 300 — 43 000
Замърсяване на въздуха с химически канцерогени 50 10−5—10−7 5 — 500
Зона на изселване на Чернобилската АЕЦ (Украйна, Русия, Белорусия)* 0,1 8×10−5 8
Живеещи близо до претърпели аварии химически комбинати* 0,9 6×10−6—3×10−7 0,3–5,4
Близо до АЕЦ* 0,5–1,0 7×10−7 0,35–0,7
Близо до въглищни ТЕЦ-ове 10–15 10−4—10−3 1 000 — 15 000

* - рисковете са хипотетични и предвидени в областта на малки дози в рамките на безпраговата концепция. Безпраговата концепция предполага, че и най-малкото радиационно въздействие предизвиква ефект, затова рисковете са пресметнати с голям запас.

В таблицата се вижда, че дори и при използване на най-строг модел за оценка на рисковете от излагане на радиация, вероятността от смърт от алкохолизъм или силно замърсяване на околната среда е много по-висока от риска от смърт от излагане на радиация.

Не е лесно да се преодолее страха от невидимата и всепроникваща радиация и вероятно и в следващите дни ще продължим да говорим за "опасната радиоактивна вода" в България. Но както всички фобии, и радиофобията се лекува - в случая с повече знания и доверие.

Източник: biomolecula.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !