Зеландия: Потъналият осми континент разкрива своите тайни (видео)

Едно пътуване в океанските дълбини разкри, че Земята наистина има осми континент

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 септември 2017 в 12:29 11571 0

Опростена карта на тектоничните плочи на Земята и континентите, включително Зеландия: районите на континенталния шелф са показани в бледи цветове. Изображение: Nick Mortimer et al

Учени от цял свят взеха участие в пътешествие, продължило девет седмици, за да сондират и изследват морското дъно около Нова Зеландия и Австралия. Те откриват доказателства от сухоземни фосили, разкривайки, че един древен континент не винаги е бил погребан под вълните, съобщава Live Science..

"Зеландия, потъналият континент, отдавна изгубен под океанските вълни, разкри тайните си, пазени 60 милиона години, след като бе сондирано океанското дъно", заяви Джейми Алън (Jamie Allan), програмен директор в отдела за океанология към Националната научна фондация на САЩ.

Изгубеният осми континент

По-рано тази година учените заявиха, че известните седем континента са имали отдавна изгубен брат - Зеландия, тясна ивица земя, която обхваща Нова Зеландия и се намира край източното крайбрежие на Австралия и чиято земна маса е на 1000 метра под повърхността на океана. Едно от доказателствата за съществуването на Зеландия е, че кората, който съставя Зеландия, има геоложки характеристики повече като на континент, а не на океанска кора. Нещо повече, тясна ивица океанска кора отделя Австралия от Зеландия, което предполага, двете суши са отделни. 

Същевременно районът е толкова отдалечен, че рядко се изследва от геолози.

За да отговорят на въпросите за мистериозния континент, учените на борда на JOIDES Resolution, плавателен съд за изследователски сондажи, извадиха седиментни ядки от шест места на океанското дъно, което представлява Зеландия. Образците, взети от 2500 м под повърхността, показват историята на древния континент.

Екипът извади седиментни ядки от шест места на океанското дъно, което представлява Зеландия. Сондажът от  изследователския кораб.

Екипът открива съкровище от вкаменелости, които разкриват, че Зеландия не винаги е била под океана.

"Повече от 8000 проби са изследвани и са идентифицирани няколко стотин изкопаеми видове", разказва главният учен на експедицията Джералд Дикенс (Gerald Dickens) от Университета Райс в Тексас. "Откритието на микроскопични черупки на организми, които са живели в топли плитки морета и на спори и цветен прашец от сухоземни растения показва, че географията и климатът на Зеландия са били коренно различни в миналото".

Преди около 100 милиона години Австралия, Антарктида и Зеландия са били част от мегаконтинент. Новите сондажи разкриват, че макар Зеландия да се отделя от тях и потъва под водата преди около 80 милиона години, вулканичната верига на тихиоокеанския "огнен пръстен" може да е предизвикала нагъването на Зеландия преди около 40 милиона до преди 50 милиона години, което също драстично променя пейзажа.

Резултатите показват и как са се разпространили растенията и животните в Южния Пасифик. В миналото този район е бил изпъстрен с плитки морета и ивици земя, което е позволило на видовете да мигрират и да се придвижват между различните пбласти, заявиха изследователите.

Въз основа на различни линии геоложки и геофизични данни, натрупани през последните две десетилетия, Ник Мортимър и екипът му твърдят, че Зеландия не е колекция от частично потопени континентални фрагменти, а общ континент. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !