10-месечно бебе почина от морбили - жертва на понижения колективен имунитет

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 април 2017 в 12:47 4672 0

Кредит ThingLink

Вирусът на морбили.

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Това е първият смъртен случай от морбили в България, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи.

Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове.

За периода 17.03 –07.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат.

Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувремевно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !