Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Британски съд принуди майка-веган да ваксинира децата си

Антония Петрова Последна промяна на 09 април 2017 в 08:39 19152 1

Майка-веган от Великобритания, която настоява синовете й да живеят живот "свободен от отрови", ще бъде принудена насила да сложи задължителни ваксини на децата си. Това стана с решение на британския Върховен съд, съобщава Independent. Делото е заведено от бащата на децата.

"Искрено съжалявам, че майката ще разгледа това решение като грешно, но моят дълг е ясен", коментира съдия Марк Роджърс (Mark Rogers) преди да обяви своята присъда, че момчетата на възраст 2 и 4 години, ще получат инжекция срещу болести като дифтерия, полиомиелит, менингит, морбили, заушки и рубеола.

Майката обяснява, че храни децата си само с "природни продукти". "Телата им са чисти от отрови колкото силите ми позволяват", коментира тя.

По-голямото момче е получило няколко ваксини, но майката заявява пред съда, че вярва, че като странични ефекти то страда сега от млечни корички или крусти, постоянна кашлица и екзема.

Бащата на момчетата обаче заявява пред съда, че майката е "обсебваща, свръхзащитна в действията си и ограничена в мисленето" и има "подозрения към всички видове конвенционални лекарства", като не позволявала на децата си да приемат базирани на парацетамол лекарства.

Пред съда майката заявява: "Това, което научих, е, че да, ваксините понякога действат, но има категоричен риск от ваксинацията. Производителите на ваксини цитират, че те са "неизбежно небезопасни". Има малък риск едно от децата да се зарази с някоя от болестите от този списък. И двете деца имат силни имунни системи, което определено помага в опазването им от болести".

Що се отнася до етичните й вярвания, тя заявява: "Нито една ваксина не е веганска. Нито един доктор би критикувал ваксинирането, в противен случай ще загуби работата си. Не е естествено да бъдеш инжектиран с метални елементи и като веган това е срещу моите вярвания за моите деца да бъдат инжектирани с нещо, което е отрасло върху животински клетки или нещо, което е тествано върху животни".

Съдия Марк Роджърс коментира, че майката не е успяла да извика в съда лекар, който да подкрепи нейните възгледи и се произнесе в полза на бащата. "Имам сериозни опасения относно способността на майката да мисли обективно и непредубедено". Той подкрепя решението си децата да бъдат ваксинирани със Закона за децата от 1989 г., който дава права на съда да се наложи над родителя в името на доброто състояние на детето.

През 2013 г. Върховният съд разпореди две сестри на 11 и 15 г да получат ваксина срещу морбили, заушки и рубеола, въпреки че те и тяхната майка не са желаели това.

През 1998 г.- проучване на д-р Андрю Уейкфийлд (Andrew Wakefield), публикувано в престижното списание Lancet, показва, че тази ваксина може да се свърже с аутизма и възпалителни болести на червата. Докладът и медийната истерия, която последва, кара много родители да решат да не ваксинират децата си с тривалентната ваксина. През 2010 г. проучването на Уейкфийлд е определено като погрешно и напълно отречено от медицинската общност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

10.04 2017 в 11:50

Кофти прецедент с неприятни дългосрочни последици. Ако и за децата да е добре.

Колективният имунитет е много хубаво нещо ама с налагане от съда се компрометира и личната свобода, и ваксините. Утре може да наложат нещо не толкова еднозначно полезно.

А всъщност делото е между мама и тате изобщо за отглеждането на децата, а не за ваксините.