1984: Администрацията на Тръмп забрани думи като "разнообразие", "транссексуален" и "ембрион"

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 декември 2017 в 06:49 11824 1

Администрацията на Тръмп е представила списък от думи - сред които "уязвим", "ембрион" и "транссексуален", които служителите на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) няма да могат да използват в официалните документи за проектобюджета за следващата година, съобщава Washington post.

По време на 90-минутен брифинг в четвъртък на старши политическите анализатори в агенцията по обществено здраве са представени общо седем забранени думи:

  • "уязвим" (vulnerable),
  • "право" (entitlement),
  • "разнообразие (diversity),
  • "транссексуален" (transgender),
  • "ембрион" (fetus),
  • "базиран на доказателства" (evidence-based) и
  • "научно обоснован" (science-based).

Според анонимен източник, цитиран от Washington post, за някои случаи са предложени алтернативни формулировки. Например, вместо  "научно обоснован" или "базиран на доказателства", служителите на CDC може да използват израза "CDC основава своите препоръки на наука като отчита стандартите и желанията на общността".

Източникът - старши анализатор на CDC - споделя, че здравните служители, когато са чули за тези намерения, са били шокирани и са реагирали гневно с думи като: "Сериозно ли говорите? Шегувате ли се?". Той разказва, че тази среща е водена от Алисън Кели, високопоставен служител в Отдела за финансови услуги на агенцията. Тя не дава обяснение защо тези думи са забранени, а че само предава устна заповед.

Това може да предизвика ненужни проблеми за изследователите. Например, за учените, които изследват вируса Зика, засягащ развиващите се ембриони, ще им е много трудно да намерят подходящи или приемливи думи след забраната. Те работят сериозно и за превенция на сексуално предаваните болести и ограничаване на разпространението на вируса на ХИВ сред транссексуалните хора.

"Да се преструваме и да настояваме, че транссексуалните хора не съществуват, и да се даде възможност тази лъжа да зарази проучванията на общественото здраве и превенцията е ирационално и много опасно", заяви Мара Кайзлинг (Mara Keisling), директор на Националния център за транссексуално равенство.

"Администрацията Тръмп е пълна с опасни научни дениалисти, които нямат работа близо до американските системи за обществено здраве, като CDC. Те могат да доведат до смъртта на американски граждани, ако не ги спрем".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.12 2017 в 16:50

Такива забранени думички от време на време съществуват в големите фирми. Обикновено за кратко преди да се проведат реорганизации (разбирай - масови уволнения) или процедура по несъстоятелност.

Ама това не е нищо ново за Тръмп. Той е фалирал няколко пъти.