6 недостатъка да сте интелигентен

Кога интелигентността се превръща в проклятие?

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 декември 2016 в 10:48 42977 2

Може би си мислите, че животът ви ще бъде по-лесен, по-щастлив и безкрайно по-пълноценен, ако натрупате още няколко IQ точки.

Но това не е така очевидно от обобщението, което представя Business Insider на 100-те отговора на въпроса на Quora "Кога интелигентността се превръща в проклятие?".

Потребителите пишат за всичко - от абсурдно високите очаквания, които хората имат за тях до това, че постоянно ги взимат за самохвалковци.

Ето някои от най-провокиращите мисълта отговори и научното обяснение защо е така.

1. Вие често мислите, вместо да чувствате

Потребител на Quora с име Marcus Geduld споделя, че обикновено разбира емоциите си много добре и може да разкаже за тях на другите, но никога не чувства облекчение след като ги изрази.

"Това е често срещан проблем за умните хора, особено тези, които са силни вербално (словесно). Те използват думите като димна завеса, и това е толкова по-ефективно, колкото по-верни са думите им. Хората с по-малко  умения  за изразяване са склонни да излеят чувствата си физически - крещят, удрят, тичат, плачат, танцуват и скачат от радост ... аз обяснявам. И когато свърша с обясненията, всичко, което обяснявах, все още е заседнало в мен, само че сега има етикет".

Наблюдението на Geduld подчертава разликата между когнитивните и емоционалните умения.

Учените не могат да кажат със сигурност дали и как са свързани двата фактора, но някои интересни изследвания показват, че високата емоционална интелигентност компенсира ниските когнитивни способности, най-малко на работното място. С други думи, изглежда, че на хора, които са супер интелигентни не може да разчитате за емоционални умения при решаване на проблеми.

2. Хората очакват от вас да бъдете винаги най-добрият

"От вас автоматично се очаква да бъде най-добрият, без значение в какво," - пише Roshna Nazir. "Вие няма с кого да поговорите за своите слабости и несигурност".

Нещо повече, изпадате в паника какво ще се случи, ако подведете хората.

"Това ви кара да сте предпазливи, за да не се провалите, да не си позволявате понякога да поемате рискове, страхувайки се за това, което ще се случи, ако загубите", пише Saurabh Mehta.

В откъс от книгата "Умно възпитание за умни деца", публикуван на PsychologyToday.com, авторите пишат, че родителите обикновено са по-загрижени за постиженията на своите деца, когато децата са им умни и вече се справят добре в училище.

За съжаление, както казват авторите, "понякога това може да доведе до прекалено много фокусиране върху това, което правят, а не върху самите тях."

3. Не може да научите значението на упорития труд

Редица потребители на Quora отбелязват, че интелигентните хора чувстват, че могат да получат всичко с по-малко усилия, отколкото другите хора. Но по-високият коефициент на интелигентност не винаги води директно до успеха и високоинтелигентните хора рядко развиват упоритостта и постоянството, необходими, за да успеят.

Според Кент Fung, "интелигентността се превръща в проблем, защото тези, които открият в началото на живота си, че не трябва да работят толкова здраво, за да се справят, може никога да развият силна трудова етика."

Едно проучване установи, че добросъвестността - т.е. колко здраво работите - всъщност обратно корелира с някои видове интелигентност. Изследователите предполагат, че високо интелигентни хора чувстват, че не трябва да работят толкова много, за да постигнат това, което искат.

4. Хората може да се дразнят, че ги поправяте, докато разговаряте с тях

Когато знаете, че някой казва нещо напълно невярно, е трудно да задушите желанието си да го кажете.

Но трябва да знаете, че другите могат да бъдат смутени и обидени от действията ви и рискувате да загубите приятели.

Raxit Karramreddy казва, че интелигентният е безделник, "който поправя хората всеки път, докато ги накара да спрат да се срещат или да говорят с него".

5. Склонни сте да обмисляте прекалено нещата

Основна тема в Quora е, че губите твърде много време да планирате и анализирате.

От една страна, може да се натъжите, докато се опитвате да намерите екзистенциалното значение на всяка концепция и опит. "Вие разбирате, че всичко умира и че всъщност нищо не е важно. Търсите отговори и това ви подлудява," - пише Akash Ladha.

Всъщност едно известно проучване, публикувано през 2015 г., установи, че вербалната интелигентност наистина е свързана с безпокойство и преживяне.

От практическа гледна точка това, което се обозначава като персеверация (натрапчиво повтаряне на думи, движения, мисли и др.) докарва умните хора до невъзможност да направят избор. Tirthankar Chakraborty пише: "Разбирането на възможните последици от вашите решения, особено склонността прекалено да се анализират последствията, прави така, че никога да не се вземат решения".

6. Вие разбирате колко не знаете

Да си интелигентен често означава да преценяваш границите на собствения си познание. Може да се опитвате, но никога няма да може да научите или да разберете всичко.

Mike Farkas пише: "Интелектът е проклятие, когато ... колкото повече знаете, толкова повече ще чувствате, че по-малко знаете".

Наблюдението на Farkas припомня едно класическо изследване  на Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг, което установи, че колкото по-малко интелигентни сте, толкова повече ще надценявате своите когнитивни способности - и обратното.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

2

Божо

24.05 2017 в 00:51

За точки 4, 5 и 6 съм съгласен. Другото е алабалистика.

15914

1

поп Дръвчо

04.12 2016 в 15:51

Дедо ви поп от опит може да каже че реален проблем е само т.3 - умните хора развиват много свиреп мързел.