Алфа мъжкарят: Едно 50-годишно недоразумение, засягащо вълци и кокошки

Ваня Милева Последна промяна на 05 декември 2022 в 00:01 2988 0

Противно на общоприетото схващане, той не се стреми да бъде лидер на стадото.

Кредит Rawpixel, Public Domain Free, U.S. Government

Противно на общоприетото схващане, той не се стреми да бъде лидер на стадото.

Това може да ви разочарова, но глутниците всъщност нямат алфа мъжки и женски. Изследователят, въвел този термин, се е опитал да изясни случилото се преди много години, но благодарение на попкултурата объркването все още продължава.

Въпреки че повечето хора вярват, че вълчата глутница следва строга йерархия, като на върха на йерархията е алфа двойката, следвана от бета двойката, изпълняваща ролята на заместник и дори омега, която може да бъде наречена аутсайдерът на групата, реалността е много по-семейна.

Повечето глутници се състоят от двамата родители и тяхното потомство. В състава на глутницата може да включва и по-възрастни потомци, които все още не са напуснали родното стадо. Възрастните вълци са отговорни за стадото, просто защото са родители. Терминът "алфа" е остарял и предполага, че има някаква борба за лидерство, което не е така. Повечето вълци, които водят глутниците, са просто тези, които са се размножили и са имали малки. В някои стада, които съдържат повече от един размножаващ се вълк, се използва терминът "доминантна дъщеря" (dominant daughter) или терминът "подчинен размножаващ се" (subordinate breeder).

"Това, че вълчите глутници са семейна единица, не означава, че от време на време не съществува ожесточена конкуренция между индивидите в глутницата", заявява пред IFLScience Томас Гейбъл (Thomas Gable), ръководител на проекта Voyageurs Wolf Project.

"Известно време се поставяше голям акцент върху йерархията в глутницата, която до известна степен подмени с идеята, че глутниците са до голяма степен семейни единици. Но мисля, че е лесно да се отиде твърде далеч в обратната посока и да се мисли за вълчите стада като за хубаво и щастливо семейство, в което всички се разбират", добавя Томас Гейбъл.

"И със сигурност това може да е така, но също така съществува и ожесточена конкуренция между членовете на глутницата за ресурси и вълците често се разпръскват или напускат глутниците си, вероятно отчасти поради конкуренция за храна или други ресурси с членовете на глутницата."

Практиката да се използва терминът "алфа-самец" започва заради изследванията върху поведението на вълците в плен. Важно е да се има предвид, че вълците се държат по много различен начин в плен, често държани в по-малки пространства с несвързани помежду си индивиди, отколкото в дивата природа, в естествено формирани семейни глутници.

Рудолф Шенкел (Rudolf Schenkel), специалист по поведението на животните, пише за вълците в плен през 1947 г. в зоологическата градина в Базел, Швейцария, където 10 вълка са били отглеждани в пространство с размери 10x20 метра. Той забелязва, че най-високопоставените мъжки и женски образуват двойка и че йерархията може да се променя. Той също така отбелязва, че е възможно в стадата от диви вълци родителите и малките на тези родители да съставляват глутницата, но тази информация е била пренебрегната по онова време. Именно работата на Шенкел е причина за появата на термина "алфа вълк".

"Чрез непрекъснат контрол и потискане на всички видове конкуренция в рамките на един и същи пол, двете "алфа животни" защитават социалната си позиция", пише Шенкел.

Преди Шенкел през 20-те години на ХХ век е имало норвежки зоолог на име Торлейф Шелдеруп-Еббе (Thorleif Schjelderup-Ebbe), който пише за реда на кълване при пилетата. Тази идея става много популярна и оказва голямо влияние върху популярната наука по онова време. Смята се, че първоначалният израз е бил "алфа кокошка", а не "алфа мъжки", като се е отнасял за най-доминиращата кокошка (женска) в групата. Кокошките наистина имат социален ред на кълване, но петлите не са част от тези групи и терминът "алфа мъжки" не се прилага в този сценарий.

През 60-те и 70-те години на миналия век са проведени повече изследвания върху вълците, но отново почти изключително върху вълци в плен. Д-р Л. Дейвид Меч (David Mech), учен и изследовател на вълците, написва книгата "Вълкът: екология и поведение на един застрашен вид" (The Wolf: Ecology and Behavior of an Endangered Species), публикувана през 1970 г. Книгата става хит и спомага за популяризирането на концепцията за алфа вълка. Впоследствие обаче Меч заявява, че информацията, включена в книгата, е остаряла, включително идеята за доминиращия алфа мъжки вълк.

В естествените вълчи стада алфа мъжкият и женската са просто разплодни животни, родителите на стадото, и съревнованията за надмощие с други вълци са редки, ако изобщо съществуват. Кредит: Yellowstone National Park, Public Domain Mark 1.0

До 1999 г. Меч публикува още много изследвания на вълците, в които се опитва да коригира погрешното разбиране за социалната йерархия на вълците. Той прекарва много лета в изучаване на дивите вълци на остров Елсмиър, Канада, където глутницата е започнала да се приспособява към неговото присъствие, което му позволява да ги изучава от близко разстояние. Той пише и публикува, че алфа двойката са просто родителите на останалата част от глутницата. Докато по-младите вълци се подчинявали на родителите, битките за надмощие били малко.

"В естествените вълчи стада алфа мъжкият и женската са просто разплодни животни, родителите на стадото, и съревнованията за надмощие с други вълци са редки, ако изобщо съществуват", пише Меч, който е основател на Международния център за вълци, в статия, озаглавена "Алфа статут, надмощие и разделение на усилията във вълчите стада" (Alpha Status, Dominance, and Division of Labor in Wolf Packs).

"По време на моите 13 лета, през които наблюдавах глутницата от остров Елсмиър, не видях нито една борба за надмощие."

В дивата природа младите вълци се отделят от своите глутници, за да намерят партньори от противоположния пол, с които да се размножават и да формират нови глутници. Нови изследвания в Йелоустоун показват, че Toxoplasma gondii - паразитът, отговорен за токсоплазмозата - може да играе роля в процеса на разселване.

Веднъж обвързани, двойките вълци са силно моногамни и обикновено не сменят партньорите си, освен ако единият от двойката не умре. Мъжкият и женската доминират в глутницата и решават кой да се храни пръв, просто защото са родители на останалите членове на групата. Почти не се наблюдават битки между дивите мъжки потомци и техните бащи за статута на алфа мъжки.

"Повечето вълчи двойки включват единични вълци, които просто се срещат с потенциални партньори и се свързват с тях по двойки. Не знам за ситуации, в които два или повече мъжки се бият, за да получат достъп, въпреки че това е много трудно да се наблюдава в дивата природа", разказва Меч пред IFLScience.

И така, за да станете лидер на стадото, няма голяма борба за надмощие за върха, просто си намерете партньорка и създайте собствено стадо. "Алфа мъжкарят" е недоразумение, което продължава да съществува и до днес.

ИзточникThe Term Alpha Male Is All A Lie,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !