Археолози откриха вероятно най-старата викингска сграда в Исландия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 юни 2020 в 10:15 9618 0

Кредит Bjarni Einarsson

Най-старата постройка датира от 800 г. сл.н.е., много преди постоянното заселване на острова

Смята се, че дългата постройка е лятно жилище, построено през 800-те години, десетилетия преди пристигането на първите познати заселници в Исландия, и остава скрита под по-нова сграда, също изпълнена с артефакти.

"По-новата сграда е най-богатата, откривана в Исландия досега", обяснява Бярни Ейнарсон (Bjarni Einarsson), ръководител на разкопките. "Не е трудно да заключим, че е била къщата на предводителя".

В по-новата сграда са открити безценни артефакти. Кредит: Bjarni Einarsson

Този тип постройки, представляват големи дървени сгради с дължина до 75 м и ширина до 6 м, покрити с чимове трева и слама и се използват за жилище на общностите, живели по островите в Северна Европа през епохата на викингите. Те са разделени на стаи и е можело да бъдат споделяни от няколко семейства. В центъра в каменни огнища е пален огън и е можело вътре да се прибере и добитък, за да се предпази от студа.

И двете сгради са открити близо до селището на фьорда Стьодварфьордюр (Stöðvarfjörður) в източната част на Исландия. По-новата постройка датира около 874 г. сл.н.е., годината, приета за начало на заселването на хора на острова, които според местния фолклор са бягали от норвежкия крал Харал Прекраснокосия. Там са съхранени някои от най-ценните артефакти - орнаментирани легла, сребърни и други древни монети, откривани някога в Скандинавия.

Измежду находките има римски и близкоизточни сребърни монети и парчета сребро, от които са отрязвани и огъвани парчета, използвани като валута от викингите и други древни народи.

Разкопките откриват и декоративни стъклени мъниста, пръстени, тежести и малки фрагменти от злато. Обитателите на постройката вероятно са придобили тези вещи чрез търговия с местни ресурси като кожи и месо от китове и тюлени, които са били високо ценени по времето на викингите.

Декоративни мъниста, открити в по-новата постройка. Кредит: Bjarni Einarsson

Но под постройката, пълна с богатства, археолозите откриват още по-стара структура. Химичните и други анализи предполагат, че по-ранната сграда е построена около 800 г. сл.н.е., почти век преди постоянното заселване на острова, обяснява Ейнарсон.

Той смята, че вероятно става дума за сезонно селище или лагер, обитаван само през лятото и може би есента. Археолозите откриват и артефакти от всекидневния живот като няколко прешлени за вретена, направени от местен камък, използване за предене на влакна.

 

Прешлени за вретена за тъкане, открити при разкопките. Кредит: Bjarni Einarsson

Проучените до момента части от по-старата постройка показват, че е една от най-големите, откривани някога в Исландия.

"Знаем, че в най-западната част на старата постройка е имало ковачница - единствената ковачница, открита в такава сграда в Исландия", допълва Ейнарсон.

Този летен лагер прилича по размер и функция на друго викингско убежище, открито в Нюфаундленд в Канада, датирано около 1 000 г. сл.н.е., обяснява ученият. Такива сгради по островите в Антлантическия океан първо са използвани за сезонни лагери, а след това за постоянна уседналост.

Източник: Live science - Oldest Viking settlement possibly unearthed in Iceland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !