Болките в кръста и ставите не се влияят от времето, според две изследвания

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 10:00 6336 0

Кредит Pegitboard News

Атмосферните условия не оказват влияние върху тежестта на симптомите на артрит и болки в гърба - това е само мит, установиха учени от Института за глобално здравеопазване Джордж (The George Institute for Global Health), съобщи ЕurekАlert!

Две статии с резултатите от научните изследвания излязоха в списания Pain Medicine и Osteoarthritis and Cartilage.

"Вярата, че болката и студено време са свързани, датира от древноримско време, но нашето изследване показва, че това убеждение може да би се основава на факта, че хората си спомнят събития, които са съпътстват вече съществуващата болка" - обяснява професор Крис Махер (Chris Maher). Според него, ние обръщаме специално внимание на дните, когато болката е налице и времето е студено и дъждовно, а не обръщаме вниманието на тези дни, когато болката е в хубави слънчеви дни.

"Хората са много чувствителни, така че е разбираемо, защо забелязват болката само в дните, когато е студено и дъждовно навън, но забравят дните, когато имат симптомите, когато времето е меко и слънчево" - коментира Махер.

Проучванията са проведени в цяла Австралия със средни дневни температури, вариращи от 5.4º C до 32.8º C. 

В изследването са участват почти 1000 души, страдащи от болки в кръста, и около 350 с остеоартрит на коляното. Данните за времеºто са взети от докладите на австралийското бюро по метеорология. Изследователите съпоставят метеорологичните и пациентските отчети за болка и са сравнени не само за дните, когато присъства болка, но също така и за седмица и месец преди тези дни, като контрола.

Изследователите не са установили никакви значими корелации между появата на болката и метеорологични параметри като температура, влажност, атмосферно налягане, посока на вятъра и валежи. Единствената, макар и слаба корелация, е установена с температурата на въздуха и то при по-високи температури хората по-често се оплакват от болка.

Хората не вярват на изследването, но второ изследване подтвърждава липсата на корелация 

Резултатите от по-ранни изследвания, които показват липса на връзка между болките в гърба и лошото време на Института Джордж, получава много критика от обществеността в социалните медии.

Професор Махер, ръководител на изследването, добавя: "Хората бяха категорични, че неблагоприятните метеорологични условия влошават техните симптоми, така че решихме да направим ново изследване, въз основа на данни от нови пациенти с болки в гърба и остеоартрит. Резултатите бяха почти същите - няма абсолютно никаква връзка между болката и метеорологичните условия".

Болките в гърба засягат до една трета от хората по света, а почти 10% от мъжете и 18% от жените над 60-годишна възраст имат остеоартроза.

"Хората, които страдат от някое от тези състояние не следва да се съсредоточават върху времето, тъй като то няма особено влияние върху симптомите и е извън рехен контрол" - заяви доцент Мануела Ферейра (Manuela Ferreira), ръководител на изследването на връзката с остеоартрита от Института Джордж. "По-добре е да се съсредоточат върху нещата, които могат да контролират по отношение на болката и превенцията".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !