Човек, сляп по рождение, разказа за халюцинациите си под влиянието на LSD

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 00:33 14804 1

Британски учени съставиха първия доклад по описанието на един сляп рок музикант за предизвиканите от психоактивни вещества халюцинации на човек, който никога не е виждал нито един цвят в живота си.

В уникален доклад за клиничния случай, публикуван в списание Consciousness and Cognition, слепият от раждането си човек разказва на изследователите за своите преживявания при употребата на веществото LSD, включително синестезия - явление, стимули от едно естество предизвикват преживявания от друго естество. В този случай синестезията е смесица от осезание и звук.

В обикновения живот ние възприемаме сигналите, идващи от сетивата, поотделно, автономно - виждаме цветовете, чуваме звуците, чувстваме докосвания. Понякога, в резултат на психични разстройства, след травми или под въздействието на психоактивни вещества тази модалност са смесва и хората "виждат звуци", "чуват цветове". Понякога става още по-сложно - има случаи, когато звуците предизвикват визуално преживяване на вкуса на храна. Тъй като такива истории са редки, липсват думи в човешките езици за тяхното описание. Феноменът на смесване на сетивните модалности се нарича синестезия. Нейните механизми са все още неясни. Най-популярната теория е, че синестезията е резултат от активирането на връзки между отделните области на мозъка, които са специализирани в обработката на информация от различните сетива.

Има съобщения, че LSD причинява синестезия, откакто е открита психеделичната дрога от Алберт Хофман през 30-те години на миналия век, разказва psypost.org.

fMRI сканирания на областите на активиране на мозъка при нормален възрастен на плацебо, по-горе, в сравнение с такъв на LSD, по-долу, като участниците са инструктирани да визуализират със затворени очи. Това изследване през 2016 г. показва, че мозъкът на LSD използва много повече региони, отколкото нормалния мозък, за да обработва визуална информация. Carhart-Harris et al./PNAS, 2016

Човекът, описан в доклада, е роден през 1948 г., два месеца преди термина, поради което развива ретинопатия и остава  напълно сляп за цял живот. Като тийнейджър започва да свири на музикални инструменти и по-късно прави кариера като рок музикант. С групата си води обичайния живот на рок музикант с честа употреба на психоактивни вещества, най-вече марихуана и нейните производни, както и халюциногени - псилоцибин, аяхуаска и LSD във форма, известна като син пентагон. В доклада музикантът се нарича "г-н Блу Пентагон" (Вlue Рentagon - BP).

Господин BP никога не е виждал нищо, така че под влиянието на халюциногенните вещества не е преживявал нищо подобно на визуални ефекти обаче многократно е изпитвал синестезия.

"Всеки път, когато вземах LSD, изпитах нещо ново и грандиозно. Очевидно чрез сетивата, които имам на разположение! Никога не съм имал никакви визуални образи. Не мога да видя или да си представя как може да изглежда светлина или тъмнина. С LSD и канабис обаче преживях толкова много през слуха, докосването и емоциите си, че ми бе достатъчно да вземам отново LSD!"

"Всеки път, когато слушах музика, сякаш бях уловен в центъра на най-красивия водопад в света. Ефект на водопада  предизвийва Третият Барденбургски концерт на Бах. Чувах цигулките да свирят в душата ми... Звуците, идващи от песните, които обикновено слушам, стават триизмерни, дълбоки и забавени" - споделя музикантът. 

Авторите подчертават важността на няколко извода, които могат да се направят от историята на BP. На първо място, липсата на зрителни халюцинации у слепия по рождение човек, на второ - качеството и интензивността на другите преживявания. И на трето - кръстосването, причинено от LSD, на преживяванията от различни сетива или синтетична синестезия, а също психеделиците могат да предизвикат афазия и изкривяване на възприятието на времето.

Първият аспект не изглежда много изненадващ, но е важен като отправна точка за по-нататъшните изследвания на промените във връзките на  мозъка при вродени нарушения. Известно е, че късната загуба на зрение задейства преструктуриране на невронни връзки на зрителната кора на мозъка, което от своя страна води до изостряне на другите сетива и подобряването на висшите когнитивни функции.

От наблюденията върху BP може да направи заключението, че загубата на зрение по рождение се отразява на връзките между частите на мозъка, които обработват тактилни, слухови и вкусови сигнали, пишат авторите.

BP съобщасва на изследователите, че в крайна сметка е спрял да използва психеделични дроги, защото усетил, че става прекалено интровертен и параноичен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

22.04 2018 в 12:49

ЛСД-велико откритие....Страхотно.