Ако опитате халюциногенни наркотици веднъж, личността ви ще се промени за години

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 март 2018 в 00:00 28701 1

Кредит Pinterest

Ако решите да опитате само веднъж какво е "психеделичен трип" и не ви хареса, може ли това приключение да ви се размине без следа?

Отговорът е "не", според нов преглед на изследванията, публикуван онлайн в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews

Изследователите установяват, че хората, които приемат дори една доза психеделична дрога като LSD, "магически" гъби и аяхуаска, могат да преживеят трайни промени на личността си, които се запазват няколко седмици, месеци или дори години - но често тези промени са насочени към по-добро, подчертава Live Science.

В новия метаанализ изследователи от Испания и Бразилия разглеждат резултатите от 18 предишни проучвания, публикувани между 1985 и 2016 г., които свързват употребата на психеделични лекарства и промените в личността.

Изследователите се фокусират върху статии, които разглеждат специално серотонинергичните дроги или дрогите, които имат структури, подобни на тези на невротрансмитера серотонин, който помага за регулиране на настроението, апетита и различни други функции. Тези вещества се свързват със серотониновите рецептори (5-HT рецептори), повишават активността на зрителните части на мозъка, предизвикват халюцинации, а у някои потребители предизвикват усещане за трансценденталност

Дрогите, изследвани в новия метаанализ, включват главно LSD (ЛСД или диетиламид на лизергиновата киселина), псилоцибин (психеделично съединение, което се среща естествено в стотици видове "магически" гъби ) и аяхуаска (психеделичен чай от растения от областта на Амазонка, традиционно консумиран за ритуални или религиозни цели).

Многобройни проучвания на трите вида наркотици откриват няколко дългосрочни (а може би постоянни) промени в личността при индивиди, които са използвали психеделични дроги. По-специално, хората, които приемат малки дози психеделични дроги в клинична обстановка, са постигнали по-висока оценка за една личностна черта, наречена откритост - психологически термин, отнасящ се до търсенето и цененето на новите преживявания. В някои проучвания тези промени в личността водят до терапевтични, антидепресантни ефекти и продължават година или повече.

"Този тип изследване може да предложи нови доказателства за класическата дискусия дали личностните характеристики са постоянни и стабилн психологически черти", пишат изследователите.

Снимка: Pexels

Въпросът дали приемането на психеделични дроги може да доведе до промени в личността в дългосрочен план е изследван още през 50-те години, когато правителството на САЩ изпитва, понякога и тайно, потенциала на LSD за контрол на човешкия ум. Изследванията, свързващи личността и употребата на наркотици, се увеличават драстично в средата на 80-те години на миналия век, пишат авторите в новия преглед, а методологиите за тестване на личността стават по-точни. 

Необходими са значително повече изследвания, използващи по-големи извадки, преди да се направят окончателни заключения за дрогите и личността, пишат изследователите. Като се има предвид, че повечето от тестваните вещества все още са незаконни в САЩ, вероятно такъв анализ няма да се случи много скоро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!