Халюциногенните гъби са по-безопасни от алкохола, според глобално изследване (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2017 в 13:03 13924 0

Кредит Pinterest

Първо най-важното: ние не препоръчваме използването на наркотиците - легални или нелегални - но, ако решите да употребявате и не сте сигурни от кой да започнете, халюциногенните гъби са сравнително безопасен избор.

Според глобално проучване от 2017 на наркотиците, те са едни от най-безопасните дроги за забавление от популярните в момента.

Проучването, което включва 120 000 души от 50 страни, е най-изчерпателното проучване на наркотици в света. То има за цел да се направи моментна картина на видовете наркотици, приемани от хората, колко често ги взимат, защо ги използват и какво въздействие имат върху тях, положително или отрицателно.

Резултатите са леко деформирани от факта, че хората трябва сами да си спомнят собствената си история с наркотиците, както и да отговарят честно, макар и анонимно. Все пак са получени някои интересни резултати.

Безопасността се измерва с броя на хората, които след вземането на дрогата, са се нуждаели от спешна медицинска помощ. И сред легалните, и сред нелегалните наркотици се оказва, че магическите гъби наистина са най-безопасната приемана дрога, само 0.2% от потребителите й казват, че им е трябвала спешна помощ след това.

Цифрите над стълбовете са проценти. Global Drug Survey 2017. (превод НаукаOFFNews)

От друга страна, след консумация на MDMA, LSD и кокаин търсенето на бърза помощ е около пет пъти по-често. Проучването показва, че въпреки че може да се появят лоши трипове, това е най-вече в резултат на брането на грешен вид гъби. Изглежда че добрите преживявания надхвърлят плашещите такива.

Между другото, метамфетамините са най-опасният наркотик с 8,2% потърсили спешна помощ потребители. Следват синтетичният канабис (2.2%) и алкохолът (1.4%). Тази класация се основава само на лични вреди, а не на непреките вреди на други хора.

С оглед на това, две от най-пълните научни изследвания за употребата на наркотиците, провеждани някога, заключават, че алкохолът е най-опасният наркотик, благодарение на високото ниво на вреда, причинявана от потребителя на себе си и на другите около него. От друга страна, гъбите се нареждат далеч по-надолу в списъка за вреди, нанасяни на други лица.

Употребата на наркотици през целия живот за легални и нелегални наркотици. Global Drug Survey 2017.

Проучването разкрива, че 99% от анкетираните консумират алкохол в някакъв момент от живота си, 78% - канабис и 63% - са пушели тютюн. MDMA са консумирали 34% от хората, а най-популярният сред незаконните наркотици - тютюн с канабис - от 55% от хората. Най-малко популярен наркотик е мефедрон, който е употребяван само 1,9% от взелите участие в изследването.

Акценти от доклада. GlobalDrugSurvey с YouTube

Не всички страни са представени пропорционално. От Германия има 36 000 участника, докато от Франция са само 500. Приблизително 90% от доброволците са бели, а около 50% имат университетски дипломи. Така че, може да се каже, че изследването не е особено широко демографски представено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !