Денят на Дарвин

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 февруари 2015 в 19:24 15150 14

На 12 февруари се навършват 206 години от рождението на Чарлз Дарвин - естественик и изследовател, един от първите, които идват до заключението и обосновават идеята, че всички видове живи организми са се развили с течение на времето от общи предци. В теорията си, която публикува през 1859 г. в книгата си "Произходът на видовете", като основен механизъм и движеща сила на еволюцията Дарвин определя естествения отбор. По-късно разработва  и теорията на сексуалния подбор. Той прави и едно от първите обобщаващи изследвания за произхода на човека.

Биологичната еволюция преди публикуването на книгата на Дарвин "Произход на видовете" (1859) е била по-скоро хипотеза отколкото теория. Дарвин прави от нея добре обоснована теория. Между другото, всеки, който се съмнява в реалността на биологичната еволюция е добре да прочетете тази книга – тя е достъпна за всеки. Ако искате да се противопоставите на една научна теория, запознайте се първо с основните, най-очевидни доказателства в нейна полза, които са на разположение още от XIX-ти век.

Доста несъстоятелни са възраженията срещу природонаучните хипотези и теории, които са изградени на принципа на "никой не е виждал това, следователно, никой не може да го докаже". Много от научните истини не са достъпни за пряко наблюдение. Например, никой не е виждал ядрото на един атом кислород и не могат да се преброят протоните в него, за да се уверите, че те там са осем, а не седем или тринадесет и половина. Въпреки това, в ядрото на атома на кислорода наистина има точно осем протона. От този факт следват много проверими последици, всички от които са потвърдени чрез експерименти, така че учените правилно смятат, че наличието на осем протона в ядрото на атома кислород не е хипотеза, не е и теория, а доказан факт. Биологичната еволюция е доказан факт точно в същия смисъл.

От времената на Дарвин, учените са открили много нови доказателства в полза на биологичната еволюция. Около 30-те години на XX век, когато развитието на генетиката отговорило на най-важните въпроси, оставени от Дарвин без отговор, световната научна общност започнала да счита еволюцията за доказан факт. Въпреки това, поради многозначността на думата "теория", в областта на науката се е съхранило понятието "теория на еволюцията". Това не означава, че еволюцията е "само теория". Впрочем, статията "10 научни термина, които използваме погрешно" обяснява това заблуждение.  

Това, че биологичната еволюция реално се е случила и се случва и в момента на Земята – това е факт, но за да се обясни този факт, за да се обяснят пътищата и механизмите на еволюцията, за да се разберат детайлите на този процес съществува един голям и сложен обем научни идеи (тук влизат и хипотези, и теории, и факти), който се нарича "теория на еволюцията" или "еволюционна теория".

Теорията за еволюцията в съвременната биологията е далеч напред в разбирането на процесите на развитието и адаптацията на организмите в сравнение с оригиналната теория на Дарвин и вече отдавна е надхвърлила определението "дарвинизъм" или "теория на Дарвин", но заради огромната му заслуга, заради научния му подвиг, ще продължаваме да я наричаме така.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2015 в 17:58

Проблем е да се обяснява теорията на Дарвин на откачалки и фундаменталисти.
Всяка маймуна се блазни. че Слънцето изгрява специално за нея - и така измисля божествения промисъл. Но дали иска да е сътворена от божествената искра, или гребната от шепа кал - основното е самолюбието на въпросната маймуна примесено с войнстващо невежество.
Дали Дарвин е имал някоя теория за еволюционното значение на откачалките от религиозния тип за човешкия род, може би няма да узнаем никога, но все пак трябва да се помисли за някаква класация от типа на "Наградите Дарвин"

16.02 2015 в 17:45

Проблем е да се обяснява на религиозни фундаменталисти и откачалки теорията на Дарвин. Много скучно занятие, освен ако не ги дразниш малко за забавление.
Науката не се обяснява на откачалките - те искат като всяка една маймуна - Слънцето да е разумно и да ги обича повече от другите маймуни, заради особения им произход, уникалност, или ... (не е важно за какво точно). Затова си измислят божествено начало, но се скарват - за кого свети слънцето, и как точно изскача божествената искра от Слънцето ли изскача или от слънчевия ореол и къде преминава и т.н. и се почва, та не свършва.
Ако някой иска да е излюпен от яйце или гребнат от шепа кал - може, ама не се навирайте в научния сайт, има си сайтове и за шашави.
А за по буйните е или 4 километър, или Гуантанамо.

16.02 2015 в 09:44

Проблем номер 1: това, че на вас нещо не ви е изветно, не значи, че не е известно на науката.
Проблем номер 2: това, което не е известно на науката тепърва тя ще открива, но когато това стане хора, като вас пак ще кажат, че не така. Човека се е появил случайно, както и останалите видове. Колкото и да ви се иска не е намесен висш разум или върховна сила.Ако същетвува извън земен живот той също еволюира.

14.02 2015 в 16:45

Хаха, много забавно:
"Това, че биологичната еволюция реално се е случила и се случва и в момента на Земята – това е факт". Звучи като малко дете, което иска, иска, иска...

Да вярваш, в еволюционната теория като причина за появата на съвременния човек е също толкова безумно колкото и да вярваш, че Бог е размахал пръст един ден преди няколко хиляди години и хоп, Земята с всичко на нея се е появило. Еволюцията на микро ниво е наблюдаван феномен, но уви той не е достатъчен да обясни два от големите проблема на еволюционната ТЕОРИЯ (наблягам на теория, щото в нея фактите са по-малко от космите по главата на слави трифонов). Проблем 1 - произхода на протеиновите молекули. Проблем 2 - големите скокове в развитието на видовете, като един от тези скокове е довел до появата на съвременния човек. С две думи - няма никакво съмнение, че някой или нещо ни и помогнал да се появим на този свят и единствения спор може да бъде кой точно и до каква степен. Само пълен кон с капаци може да вярва в теорията на Дарвин като причина за появата на човека.

13.02 2015 в 18:08

Аргументите на вярващите са единствено от не знание и не разбиране. От това, че не им изнася да сиго признаят. Хайде сега експериментално ми докажете, че сте прави, а ние грешим. Всичко е доказано мн отдавана от генетиката палеонтологията и замеделието и животновъдството. Фактите няма да се променят независимо дали ги отричате или въобще не сте чувжали или не можете да схванете.

13.02 2015 в 13:11

"Аргументите" срещу еволюционната теория, които изказват някои тук са от времето на Дарвин и си личи, че се изказват от хора без нужните научни познания.

Интересно кога ще наблюдаваме сътворение на нови видове, както смятат креационистите.

13.02 2015 в 11:35

Един вид се формира от стотици хиляди или дори милиони години, а за последните 10 – 15 хиляди години, човекът е успял да създаде чрез опитомяване и селекция редица видове и подвидове. Според Уикипедия Домашното куче (Canis lupus familiaris) е подвид на вълка. Понятието “вид” е малко разтегливо, особено що се отнася за домашните животни. Ако един непредубеден биолог намери в природата див пудел, никога няма да го обедини в един вид с афганската овчарка или със сивия вълк.

А логиката на Дарвин е: тъй като естествения подбор е по същество същия процес като изкуствения, то и в природата от старите видове могат да възникнат самопроизволно нови видове. При това природата е имала на разположение не 10 000 години като хората, а повече от три милиарда години, т.е. 300 000 пъти повече.

A тук може да прочетете за една бърза еволюция: http://scienceblogs.com/grrlscientist/2008/04/23/rapid-evolution-driven-by-inva/

13.02 2015 в 10:56

"Произходът на видовете" и в момента е една НЕдоказана хипотеза.В заключението на своя труд самият Дарвин признава, че ако се открият неизменно сложни системи, съществуването на които не може да се обясни със случайни съчетания, всичко казано остава хипотеза. Такива системи (примерно като човешкото око) обаче има и то много. Важно е да се знае, че независимо от положените усилия, останки от тайнствения маймуночовек от който би трябвало да е произлязъл първобитния човек до момента не са открити.
Все едно да очакваме, че ако в едно помещение имаме всички компоненти на един автомобил той ще се сглоби сам, без външна намеса !
Няма еволюция - има Бог !

13.02 2015 в 10:53

Ваня, аз не питам за биологията като наука по принцип, а зададох конкретен въпрос. Нека се четем с разбиране, моля. Очаквам формулирането на наблюдение/експеримент, който да я фалсифицира тази Теория на еволюцията. Това го публикувам вече втора статия тук /първата беше за открития фосил на бактерия, която за не се била променила от милиони години до днес/ като предизвикателство и засега НИ ЩО! А кой къде я слага биологията в някакви си таблици, не ме интересува в случая. Питането ми е конкретно за Теория на еволюциятая, конкретно пък за този "митичен" преход плод на тълкувания.;)Очаквам да чуя този мистичен "преход" от един вид в друг /условно казано/ като с какво наблюдение/експеримент би могъл да бъде отхвълен като неверно твърдение т.е да е фалсифицируемо научно твърдение! ;)

13.02 2015 в 10:42

Антоанета Георгиева, ама четете, преди да коментирате за да не пращам едни и същи линкове: http://nauka.offnews.bg/news/n_0/n_355.html#Popper
Вижда се къде е биологията според Попър.
Димитър, аз бих добавила и многобройните артефакти от палеонтологията, а също и доказателствата от генетиката. Но срещу нас има "вярващи", а не хора, за които доказателствата значат нещо.