Детокс чайовете могат да причинят сърдечни и чревни проблеми, предупреждава медик

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2016 в 12:50 5839 0

Феновете на многобройните чайове за детоксикация нямат представа, че тези напитки могат да причинят сериозни проблеми на сърцето и червата, обяснява лекарят Лорета Ихонор (Lauretta Ihonor) в Healthista.

Тези напитки не трябва да бъдaт част от една здравословна диета.

От известно време детокс чайовете се превърнаха в един от най-модерните начини за борба със затлъстяването и укрепване на здравето. Тази напитка активно се промотира от знаменитости и получи значителна популярност в интернет. Но доколко са полезни тези "естествени методи за прочистване на тялото" за нашето здраве от гледна точка на лекарите? 

Лиа Мишел, Кайли Дженър и Ники Минаж препоръчват чайовете за детоксикация.

Британският лекар Лорета Ихонор твърди, че тези напитки причинят огромни вреди на човешкото здраве. От известно време тя дори започна да събира подписи за забрана на слабителни чайове за детоксикация.

В по-голямата си част тези продукти използват лаксатива сена (майчин лист).

Производителите на чайовете са щедри в изявленията за силния прочистващ ефект върху организма на рехните продукти, че те разграждат мазнините в стомашно-чревния тракт.

Има само един проблем:

Всички тези твърдения няма абсолютно никакви доказателства, от гледна точка на науката. Всъщност, чаят "сена" стимулира дебелото черво да се свива повече от нормалното, като изтласкват важните за организма вода и електролити, заедно с фекалите. 

В краткосрочен план предизвиканата от чая дехидратация може действително да доведе до отслабване, но това няма връзка със загубата на мазнини, тъй като калориите абсорбират от храната в тънките черва дълго преди да преминат в дебелото черво.

Има всъщност само един случай, одобрен от медиците, при който може да се използва сена и той е за краткотрайно лечение на запек. Като под "краткотрайно" се разбира 1 седмица. След това време сена трябва да се приема само под наблюдение от медицински специалист.

Но производителите, противно на препоръките на лекарите, съветват клиентите си да ги вземат за 28 дни. Някои компании дори се застъпват за повтаряне на този месец отново и отново само с прекъсване от 1 седмица.

Такова дългосрочно използване на сена може да доведе до непоправими вреди на стомашно-чревната система. Червата могат да престанат да работят нормално, така че човек ще трябва до края на живота си да разчитат само на лаксативи. Загубата на електролити от организма може да доведе до сърдечни заболявания, мускулна слабост, увреждане на черния дроб и много други опасни за здравето и живота последици.

Има и още един непредвиден ефект от детокс чайовете, за който предупреждава DailyMail - може да се получи нежелана бременност, защото тези чайове неутрализират действието на хапчетата срещу забременяване.

Тогава какво е решението?

Здравият разум крещи "стойте далеч от всичко прекалено-добро-за-да-вярно хапчета и отвари - просто се упражнявайте повече, яжте питателна храна, която е с ниско съдържание на нездравословни съставки и бъдете търпеливи" - съветва д-р Лорета Ихонор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !