Дежавюто не ни помага да предвидим бъдещето. То е само чувство

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 март 2018 в 11:47 3821 0

Илюстрация: nfinityexplorers.com

Повечето хора за изпитвали обезпокоителното преживяване на усещането за дежавю - когато сте в нова ситуация, но чувствате като че ли сте били там преди това.

За някои това зловещо усещане има допълнителен ефект - в този момент те чувстват като че ли знаят какво ще се случи по-нататък. Да кажем, че ходите за пръв път нагоре по стълбище, но чувствате, че ситуацията е позната като в сън - толкова много, че си мислите: "На върха на стълбите ще има картина вляво".

Професор Ан Клеъри, когнитивен психолог в Държавния университет в Колорадо (CSU), прекара последните няколко години в пресъздаването на дежавю като феномен на паметта - като своеобразен тик на мозъка, подобен на този, когато една дума е на върха на езика ви, но просто не можете да си я спомните.

Въз основа на предишни експерименти Клеъри вече показа, че усещането за предчувствие, което понякога придружава дежавюто, е само чувство, но наистина се усеща като реалност, разказва ЕurekАlert.

Новата статия на Клеъри, публикувана в Psychological Science, в съавторство с бившия й студент Александър Клакстън (Alexander Claxton) подробно описва как пресъздават дежавю у хора, за да изследват усещането за предчувствие по време на дежавю. Според техните резултати, участниците не да могат по-достоверно да разкажат за бъдещето, отколкото ако  сляпо да гадаят. Но по време на дежавюто те се чувстват така, сякаш биха могли - което изглежда отразява реалния живот.

Клеъри е един от малкото изследователи на дежавю в света, тя е очарована от това явление и иска експериментално да разбере защо се случва.

Дежавюто има свръхестествена репутация. Някои хора смятат, че това са спомени от минал живот. Учените обаче търсят  по-логични обяснения.

Клиъри и други учени смятат, че дежавю вероятно е феномен на паметта. Това може да се случи, когато човек се сблъска със сценарий, който е подобен на реален спомен, който не успяват да си спомнят. Например, Клеъри и сътрудниците  показват, че дежавюто може да бъде подсказано от сцена, която е пространствено подобна на предишна.

"Не можем съзнателно да си спомним предишната сцена, но нашите мозъци разпознават приликата - коментира Клеъри. "Тази информация идва като объркващото чувство, че сме били там преди, но не можем да определим кога и защо".

Клеъри изучава също и феномена, известен като "на върха на езика" - усещането, когато някаква дума ни убягва. И това, и дежавюто са примери за това, което изследователите наричат ​​"метамемори", отразяват известно субективно съзнание за собствените ни спомени. Друг пример е процесът на паметта, известен като "познатост", обяснява Клеъри - когато виждате познато лице, но не може да се сетите откъде.

Тя започна да популяризира резултатите си за дежавю като феномен на паметта преди повече от 10 години, но доста хора не са съгласни и твърдят, че Клеъри греши: "Това не е само спомен. Чувствам, че знам какво ще се случи по-нататък".

Клеъри не смята така, но усеща, че трябва да разбере откъде идват тези твърдения. 

Нейната хипотеза е, че ако дежавюто е феномен на паметта, чувството, че можеш да прогнозираш бъдещето, също е феномен на паметта. Клеъри е мотивирана и от скорошна промяна в изследванията на паметта, която твърди, че човешката памет е адаптирана да може да предсказва бъдещето за целите на оцеляването.

Екипът на Anne Cleary използва сценарии на виртуална реалност от виртуалния свят на Sims. Те създават сцени - като двор или оформена градина - с подобна структура, видяни преди, но тематично несвързани. Anne Cleary/Colorado State University

В последните си експерименти Клиъри създава динамични видео сцени на виртуална реалност, в които участниците се придвижват през серия от завои. По-късно те преминават през сцени, наподобяващи пространствено предишните, за да се предизвика дежавю, но в последния момент са попитани какъв трябва да бъде следващият завой. В този момент изследователите питат участниците дали изпитват дежавю и дали смятат, че знаят каква трябва да бъде посоката на следващия ход.

Клеъри и нейният екип отбелязват, че около половината от респондентите изпитват силно предчувствие по време на дежавюто. Но не не могат да си припомнят правилния отговор - не по-точно, отколкото ако избират произволно. С други думи, участниците, които имат предчувствие, бяха доста уверени, че са прави, но обикновено не са.

Заключението е, че дежавюто не ни помага да предвидим бъдещето. Но то може да се прояви като чувство, че можем да го направим.

Клеъри и нейната лаборатория ще проведат още експерименти, които да проследят това усещане за предчувствие.

"Мисля, че причината, поради която хората измислят свъхсетивни теории за дежавю, е, че това са загадъчни, субективни преживявания - заяви Клеъри. - Дори и учените, които не вярват в минали животи, ми прошепваха: "Имате ли обяснение защо ми се случва?". Хората търсят обяснения на различни места. Но учените търсят логичната причина за това наистина странно преживяване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !