Древна култура, открита на Канарските острови благодарение на археологическа ДНК

Ваня Милева Последна промяна на 23 септември 2025 в 00:00 67 0

Растение леща, отглеждано във Фуертевентура

Кредит Fayna Brenes

Растение леща, отглеждано във Фуертевентура.

Лещата, която сега се отглежда на Канарските острови, има история, която датира от почти 2000 години на това място. Това е показано в първото генетично проучване на археологически лещи, проведено от изследователи от университета Линшьопинг и университета Лас Палмас де Гран Канария в Испания.

Тъй като тази леща e билa пригодена за отглеждане в горещ и сух климат от много дълго време, тя може да стане ценна за селекцията на растения в светлината на продължаващите климатични промени.

Преди повече от хиляда години, коренното население на остров Гран Канария е използвало техники за дългосрочно съхранение на реколтата си. Те са изкопавали силози за зърно директно от вулканичната скала на места, които са били много труднодостъпни. И там са останали някои от семената. Условията са били толкова добри, че ДНК се е запазила в частите на растението до наши дни. Днес тези хилядолетни култури са златна мина за учените.

В настоящото проучване изследователите анализират семена леща, открити в тези силози за зърно. Чрез сравняване на ДНК от археологическите семена леща с тези, които се отглеждат в момента на Канарските острови, Испания и Мароко, те успели да проследят как лещата и нейното култивиране са се развивали с течение на времето. Изследването е едно от първите, в които се използва археологическа ДНК от бобови растения.

Европейските мореплаватели откриват Канарските острови през 14 век. По това време островите са били обитавани от хора, пристигнали от Северна Африка повече от хиляда години по-рано. Има някои писмени източници, в които европейците описват земеделските култури, отглеждани от местното население по това време, но няма споменаване на леща. И така, кога лещата е дошла на Канарските острови и как?

Новото проучване, публикувано в Journal of Archaeological Science, показва, че лещата има дълга история на островите. Генетични анализи, проведени от изследователите, показват, че много от лещите, отглеждани на островите днес, всъщност произхождат от леща, която местното население е донесло със себе си от Северна Африка през 2000-те години.

Археологически семена леща, използвани в изследванетоАрхеологически семена леща, използвани в изследването. Снимка: Джейкъб Моралес

"Същият вид леща се култивира от почти 2000 години на Канарските острови. Това е интересно, особено като се има предвид, че местното население е намаляло значително, когато европейците са завладели островите. Но новите заселници изглежда са възприели културите на местното население и са продължили да ги отглеждат", разказва Джени Хагенблад (Jenny Hagenblad), старши доцент в университета Линчопинг, която е ръководила изследването.

Как е възможно лещата да е оцеляла толкова дълго? Теорията на изследователите е, че тези сортове са били добре адаптирани към местния климат. Друга идея е, че жените от коренното население, които са се омъжили за имигранти, са играли важна роля в запазването на знанията за това кои култури да се отглеждат. И до днес жените от Канарските острови имат повече знания от мъжете за растенията, отглеждани за храна.

Това, че Канарските острови са запазили оригиналния си вид леща толкова дълго, не е просто забавен факт. Интересът към културното наследство на островите нараства и мнозина искат да готвят и ядат храна, свързана с тяхната история. Лещата се оказва част от тази история.

"В нашето проучване виждаме също, че различни видове леща се отглеждат на различни острови – дори на острови, където преди се е смятало, че леща никога не е била култивирана. Важно е да се запази лещата от различни острови, защото генетичното разнообразие може да се окаже ценно за бъдещето на селското стопанство", отбелязва Джонатан Сантана (Jonathan Santana), изследовател в университета Лас Палмас де Гран Канария.

Изследователите направили и друго откритие. "Lenteja tipo Lanzarote" или ланзаротеска леща е често срещан термин за леща в испанските магазини. Тази леща не се произвежда на остров Лансароте, но обозначението се свързва с качество.

Когато изследователите сравнили лещата, която понастоящем се отглежда на континенталната част на Испания, със съвременната леща от Канарските острови, ДНК анализите показали, че лещата от Лансароте изглежда е била кръстосана с испанската леща.

"Нашите резултати показват, че лещата от Лансароте е допринесла не само за името си, но и за гените си, които са в основата на испанската леща. С изменението на климата, което се случва сега, канарската леща, адаптирана към отглеждане в сухи и топли условия, може да представлява голям интерес за бъдещата селекция на растения", казва Джейкъб Моралес, доцент в университета в Лас Палмас де Гран Канария.

Справка: Jenny Hagenblad et al, Ancient DNA from lentils (Lens culinaris) illuminates human - plant - culture interactions in the Canary Islands, Journal of Archaeological Science (2025). DOI: 10.1016/j.jas.2025.106360

Източник: Ancient crop discovered in the Canary Islands thanks to archaeological DNA, Linköping University

    Най-важното
    Всички новини