Ефективността на ваксината на Moderna срещу Covid-19 достига 94,5%. Повече от другите алтернативи (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2020 в 21:02 5301 1

Имунните клетки се "научават" да разпознават шиповите протеини на вируса SARS-CoV-2. Кредит: Moderna

Публикувани са обещаващи предварителни резултати от трета фаза на изпитанията на препарата на Moderna, наречен mRNA-1273.

От 95 случая заболели сред 30 хиляди доброволци само петима са получили ваксината, а 90 са получили плацебо. Това означава, че ефективността (94,5%) по-висока от тази на руската Спутник-V (92%)  и американско-германския BNT162b2 (90%) на Pfizer и BioNTech.

Според официалното прессъобщение на Moderna, 11 души сред доброволците, заразени с коронавирусна инфекция, са страдали от Covid-19. Всички те са били в групата, получила плацебо. Тестът включва 30 хиляди души, разделени по равно. Това е една от разликите от тестовете на други ваксини - например Спутник-V и BNT162b2 са тествани върху групи, които са били няколко пъти по-големи от контролните.

Предварителният резултат от изпитването също така съдържа данни за безопасността на двукомпонентната ваксина mRNA-1273. Не са установени сериозни нежелани реакции, а само общи симптоми на настинка, които изчезват в рамките на ден или два след инжекциите. Тестовете ще продължат още два месеца и компанията отбелязва, че въпреки оптимизма, резултатите могат леко да се променят.

В изявлението на Moderna се каза още, че въз основа на третата фаза на изпитанията на ваксината ще бъде изпратено заявление до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за одобрение за спешна употреба (EUA). Във всеки случай междинните резултати показват достатъчна ефикасност и безопасност на лекарството.

Американска компания Moderna бе първата, която започна изпитания върху хора през пролетта. Тази ваксина също действа на базата на матрична РНК, като тази на Pfizer, както се разбира от видеото.

Заявената 94,5% ефективност е съотношението на случаите при различни групи пациенти (получили съответно ваксината и плацебо). До края на 2020 г. Moderna планира да произведе около 20 милиона дози от своята двукомпонентна ваксина mRNA-1273. Пазарната й стойност и времето на започване на масовите доставки все още не са обявени. Интересна особеност на тази ваксина е, че тя е с по-лесна логистиката, отколкото алтернативата на Pfizer и BioNTech. BNT162b2 трябва да се транспортира и съхранява при минус 70 градуса по Целзий, докато за mRNA-1273 е достатъчно минус 20.

По-подробни данни - както в случая с Pfizer и руската Спутник - все още не са достъпни за обществеността, но Moderna, подобно на своите предшественици, обещава да ги публикува в рецензиран научен журнал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3021

1

Котарак

17.11 2020 в 05:26

А колко са страничните ефекти? Айде първо да я сложат на депутатите и правителството во главе с тиквата.