Гмуркачи намериха огромен 4-метров калмар на плаж в Нова Зеландия

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2018 в 05:14 14642 0

Кредит Daniel Aplin

Тези водолази изглеждат малки до гигантския калмар, който откриха.

Търсейки хубаво място за гмуркане по южното крайбрежие на Нова Зеландия група водолази забелязват едно от най-впечатляващите океански дълбоководни същества - мъртъв, но напълно непокътнат гигантски калмар.

"След като се гмурнахме, се върнахме при калмара, извадихме ролетката и го измерихме - бе 4,2 метра", разказва един от гмуркачите Даниел Аплин (Daniel Aplin) за New Zealand Herald, цитиран от LiveScience.

Представител на Новозеландското министерство на опазване на околната среда заяви за New Zealand Herald, че най-вероятно гмуркачите са открили гигантски калмар (Architeuthis dux), а не колосален калмар (Mesonychoteuthis hamiltoni).

И двата вида калмари са страховити морски същества с огромни размери, обикновено достигащи до 5 метра, а видът колосални калмари достига над 10 метра, според Международния съюз за опазване на природата (International Union for Conservation of Nature).

Огромните очи на гигантския калмар му помагат да намери плячка в тъмните дълбини на океана. Smithsonian Institution

Учените знаят много малко за тези дълбоководни видове, защото животните се срещат много рядко. Повечето наблюдения идват от изхвърлени на брега екземпляри, както е в случая или случайно уловени от рибари.

Причината за смъртта на огромния калмар е неизвестна. Аплин обясни за New Zealand Herald, че калмарът изглежда невредим, с изключение на драскотина, която е толкова малка, че водолазът "не мисли, че това го е убило". Когато гмуркачите провериха отново калмара след гмуркането си, установиха, че се е свил малко, но нито едно животно не е яло от трупа, коментира Аплин.

Той съобщава за находката на приятел от Националния институт по водите и атмосферните изследвания на Нова Зеландия (NIWA), който организира прибирането на калмара.

Алпин е служител на Ocean Hunter Spearfishing & Freediving Specialists и публикува снимките на гигантския калмар на Facebook страницата на компанията, което предизвика голям интерес - над 2000 коментара и над 4 000 харесвания досега. 

Морско чудовище атакува кораб в илюстрация на "20 000 левги под водата" от Жул Верн. Wikimedia Commons, Pierre-Jules Hetzel

Джак Аплин с огромния калмар, изхвърлен на южния бряг на Уелингтън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !