Хомеопатите отговориха на БАН: Дискусията е дирижирана от химици и физици

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 11:41 19630 4

Кредит Pinterest

Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО), от името на своя председател д-р Петко Загорчев, изпрати писмо в редакционната поща по повод на "кампанията в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети".

Преди дни 65 академици и член-кореспонденти на БАН се обърнаха с писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас - в София, Пловдив, Варна и Плевен с призив веднага да преустановят обучението по хомеопатия.

Лекарите с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия заявяват, че "подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила". Те не са съгласни, че с определението, че "преподаването на хомеопатия в Медицинските университети като „анахронизъм“ ..., самата хомеопатия, като „лъженаучен принцип, противоречащ на основните принципи на физиката и химията“.

Лекарите - хомеопати се противопоставят дискусията да се "дирижира от физици и химици" (акад. Юхновски е химик) като подчертават, че има 2500 български лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия".

От БМХО подчертват, че в Медицинските университети се преподава единствено "клинична хомеопатия" и се практикува само от лекари.

Хомеопатичните продукти, които се използват, са произведени по всички правила на добрата производствена практика, отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството и са регистрирани като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата, твърдят от организацията.

Авторът на писмото, д-р Петко Загорчев, който е и председател на етичната комисия към Български лекарски съюз, подчертава, че и хомеопатията като метод на диагностика и лечение, е недопустимо да бъде "обект на медийна полемика".

Ето пълният текст на писмото:

ПИСМО ДО МЕДИИТЕ
от Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО)

Уважаеми дами и господа,

Академик Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети.

Кампанията достигна апогея си с изпращането на писма до ректорите на Медицинските университети с препоръка за прекратяване на обучението на студентите по хомеопатия и със стартирането на „дискусия“ в множество печатни и електронни медии и телевизионни предавания. За нас, като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила.

Публикуваното писмо, „подписано“ от членове на БАН, цитира тенденциозно подбрани документи и становища.
То квалифицира преподаването на хомеопатия в Медицинските университети като „анахронизъм“ ..., самата хомеопатия, като „лъженаучен принцип, противоречащ на основните принципи на физиката и химията“.

Дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по Клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност съгласно изискванията на Закона за Здравето /раздел VI/.

В предложението за прекратяване на изучаването на хомеопатия в Медицинските университети се цитира половинчато и тенденциозно Декларацията на Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/.

Тази декларация определя хомеопатията като потенциално опасна главно по две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това, както и лош контрол на качеството на произвежданите хомеопатични препарати.

EASAC: "Използването на хомеопатията подтиква пациента да забави търсенето на подходяща медицинска помощ или по-лошо – възпира го".

EASAC: "Има потенциални проблеми с безопасността поради лошо наблюдение на производствените методи, което изисква по-голямо внимание към контрола на качеството и оценката на неблагоприятните ефекти ".

Това наистина е така в някои страни, където с хомеопатия се занимават не-лекари и те сами си приготвят лекарствата. Но тази констатация не е валидна за болшинството европейски страни, в които хомеопатия практикуват само лекари и хомеопатичните лекарства подлежат на регистрация и строг контрол, и се отпускат само в аптечната мрежа, както и останалите лекарствени препарати.

В България, клинична хомеопатия - единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, се практикува само от лекари и използва хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата и се отпускат в аптеките.

Разрешението за пускане на пазара в Европейския съюз на хомеопатични лекарствени продукти за хуманна употреба се регулира от Директива 2001/83/ЕО, допълнена със специални разпоредби относно доказателствата за качество, безопасност и ефикасност, съдържащи се в Директива 2003/63/ЕО. В Европейския съюз, подобно на всички фармацевтични продукти, разрешените хомеопатични лекарства отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството.

Следователно, първият контакт на пациента е с лекар , чиято квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най–подходящия за неговото здравословно състояние метод.

И Европейският парламент и Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа излизат с резолюции, които не само не отричат неконвенционалните методи на лечение (в това число и хомеопатията), а предлагат и по-голяма хармонизация в рамките на Европейския съюз. В отговор на това, миналата година беше приет Европейски стандарт за лекари с допълнителна квалификация по хомеопатия.

В заключение бихме желали да припомним, че спорове и несъгласия по отношение прилагани методи на диагностика и лечение, съгласно Кодекса по професионална етика на лекарите в Република България, не могат да бъдат обект на медийна полемика. Предполагаме, че тези принципи са залегнали и в Кодека на Етичната комисия при БАН.

Оставаме с готовност да продължим разговорите на професионално ниво.


С уважение,

Д-р Петко Загорчев

Председател на Българска медицинска хомеопатична организация
Председател на Етичната комисия на Български лекарски съюз

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

28.02 2018 в 09:38

...хомеопатията е не само вредна,но и опасна за здравето на пациентите.много хора загиват от глупост,прилагайки,"лечение" което при сериозни заболявания не помага и идва моментът когато никои не може да помогне,примери много,особено опасно е лечението с различните отвари и"отрови" със субтоксични дози....официално хомеопатията трябва да се забрани със закон,а практикуващите я трябва да се криминализират,иначе хомеопатите смъкват луди пари от луди хора които им вярват....

8753

3

Кинджо

23.02 2018 в 10:14

Проблема не е в хомеопатиятя, тя в общия случай е безвредна, проблема е в това че някои хора вярват че с този мметод могат да се излекуват и се сещат за конвенционалната медицина когата вече е доста късно .... в този смисъл да "лекуваш" човек колкото да видиш дали сам ще си оздравее е меко казано неморално, според мен е дори престъпно

Има един хубав пример :) който вярва в хомеопатията може да вземе един бидон с 100л вода , да сипе в него 50 гр. ракия и пробва да се напие като взема по лъжичка на ден ....

8753

2

Кинджо

23.02 2018 в 10:13

Проблема не е в хомеопатиятя, тя в общия случай е безвредна, проблема е в това че някои хора вярват че с този мметод могат да се излекуват и се сещат за конвенционалната медицина когата вече е доста късно .... в този смисъл да "лекуваш" човек колкото да видиш дали сам ще си оздравее е меко казано неморално, според мен е дори престъпно

Има един хубав пример :) който вярва в хомеопатията може да вземе един бидон с 100л вода , да сипе в него 50 гр. ракия и пробва да се напие като взема по лъжичка на ден ....

23293

1

Стефан

17.02 2018 в 21:01

Е, би било неуместно да е дирижирана от музиканти и художници. В някои среди все още има приличие.
И щеше да е съвсем странно, ако главните аргументи бяха инженерни, или икономически. Или даже морални.
А колкото до медийното обсъждане - не химиците и физиците пълнят медиите с реклами за измислени природни закони, или несъществуващи научни резултати.