Изключително добре запазен вълнест носорог е открит в Сибир (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 януари 2021 в 02:37 7085 0

Художествена възстановка на вълнест носорог. Mauricio Anton/C. Sedwick, PLOS Biology, 2008 CC BY 2.5

Невероятно добре запазен вълнест носорог с много от вътрешните му органи е открит при топенето на вечната замръзналост в Сибир.

Според Siberian Times животното от ледниковата епоха е открито при размразяването на пермафроста в района на Якутия в далечния север на Русия през август и се смята, че е най-добре запазеният вълнен носорог, открит досега там. 

Смята се, че носорогът е млад, вероятно на възраст три или четири години, когато е починал преди между 20 000 и 50 000 години. Тъй като останките са били скрити и замразени в продължение на хиляди години, трупът е забележително добре запазен и все още включва част от козината му с цвят на лешник, меките тъкани, червата, зъбите, мазнина и дори рога му.

"Младият носорог е бил между три и четири години и е живял отделно от майка си, когато е починал, най-вероятно чрез удавяне", д-р Валери Плотников от Академията на науките на Република Саха (Якутия), който прави първото описание на находката, споделя пред Siberian Times.

"Полът на животното все още е неизвестен. Очакваме радиовъглеродните анализи да определят кога е живяло; най-вероятният диапазон от дати е между 20 000 и 50 000 години."

Останките от носорога са открити недалеч от мястото, където през 2014 г. е открит Саша, единственият в света вълнест носорог бебе, който има поразителна ягодово руса козина и е на 34 000 години.

Д-р Плотников обяснява, че новият носорог има „много дебел къс подкосъм“. Досега Саша помогна да се докаже, че вълнестите носорози са били покрити с гъста коса - нещо, което преди можеше да се различи само от пещерни рисунки - и сега този нов образец допринася към доказателства, че вълнестите носорози са били напълно адаптирани към студения климат в млада възраст.

В момента находката от ледниковия период все още се намира в Якутия и чака образуването на ледени пътища, за да може да бъде пренесена в столицата на региона Якутск, за да бъде изследвана от учените.

Якутия е добре известна със своите невероятни находки от древни животни. Поради затоплянето на региона, вечната замръзналост се топи, особено през летните месеци. Въпреки че това не е добре за атмосферата, процесът помага за откриването на древни животни. През последните няколко години са открити древни вълчи бебета, мамути пигмеи, пещерни лъвове, птици, малки кончета и дори прото-кученце.

Източник: IFLScience - Incredibly Well-Preserved Young Woolly Rhino Revealed By Melting Permafrost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !