Използването на Фейсбук показва дали ще живеем по-дълго?

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 08 ноември 2016 в 11:44 19604 1

Кредит TheHuffingtonPost

Полезни или вредни са социалните онлайн мрежи? Оказа се, че е сложно да се прецени. Изследване, проведено над 12 милиона потребители на Facebook показва, че използването на социалната мрежа е свързано с по-дълъг живот, ако разбира се поддържаме и контакти в реалния свят.

Оказва се също така, че можем да си отдъхнем – проучването няма нищо общо с това колко „харесвания“ имаме във Фейсбук.
Изследването е ръководено от Уилям Хобс (William Hobbs) и Джеймс Фаулър (James Fowler) от Университета в Калифорния,които си сътрудничат с техни колеги от Йейл и Фейсбук и е публикувано в бюлетина на National Academy of Sciences, цитирано от sciendedaily.com.

Изследването потрвъждава нещо, което се знае от много години за света извън интернет: Хората, които имат силни социални контакти живеят по-дълго. Сега за първи път е документирано, че това важи и за животът ни онлайн.

„Взаимодействията ни в интернет пространството може да се окажат здравословни когато онлайн активността е умерена и се допълва и с взаимодействия в реалния живот“, казва Хобс, „Забелязахме негативни последствия само за при крайностите – прекомерно многото време онлайн, без много общуване извън мрежата“.

„За щастие открихме, че повечето Фейсбук потребители използват умерено социалната мрежа и имат нисък риск от смъртност“, допълва съавторът в изследването Фауъл.

Изследването съпоставя данните за Фейсбук потребителите от Калифорния с техните здравни картони. За да запазят поверителността им, след като са били автоматично напаснати по име и дата на раждане данните са били де-идентифицирани и обобщени. Всички анализи са проведени върху обобщените данни и са наблюдателни.

Изследователите изучават броя на онлайн активността за период над 6 месеца, сравнена с активността на всички живи и на останалите, преди да починат. Всички изследвани са били родени между 1945 и 1989 година, като всички връзки са били направени мрежду хора на еднаква възраст и пол.

Първата констатация е, че тези, които имат Фейсбук профил живеят повече от тези, които нямат. В дадена година средностатистическият Фесйбук потребилет е с 12 % по-малко вероятно да умре от този, който няма профил в социалната мрежа. Но това е грубо предположение и учените отбелязват, че може да зависи от социалните и икономически различия между тези които употребяват или не мрежата.

Сред хората, които използват Фейсбук изследователите разглеждат броя на приятелите, броя публикуваните снимки, броя на публикациите и броя на изпратените съобщения, за да разберат дали хората, които са по-активни живеят по-дълго. Оказало се, че хората с по-големи социални мрежи живеят по-дълго от тези с по-тесен кръг от контакти.

Тези Фейсбук потребители, които имат много социални контакти извън мрежата – предположение, направено на база на това колко снимки са били публикувани, тоест е имало повече общуване лице в лице с останалите, се оказва, че живеят най-дълго.

Сред дълголетниците са и тези, които приемат най-много покани за приятелство.

Това означава ли, че да си „известен“ ти позволява да живееш по-дълго? Може би. Според Хобс и Фауъл е трудно да се каже еднозначно дали има взаимодействие между тези параметри. Може просто хората, които са по склонни да живеят по-дълго да са по-привлекателни за останалите.

Връзката между дълголетието и социалните мрежи е обект на изследване още от 1979 година насам и е възможност да се разбере по-добре какъв вид социално общуване е най-добро за нашето здраве.

http://i.huffpost.com/gen/1569428/thumbs/o-HAPPY-PEOPLE-facebook.jpg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.11 2016 в 14:04

Пак объркахме причина и следствие.

Близко до акъла е че хора в добро здраве и дух живеят по-дълго от болни и психически смачкани. И пак същите хора са по-успешни и по-привлекателни за останалите и в мрежата, и в дискотеката, и на работа.