Как да четем мислите на другите? Като ги гледаме в очите

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юни 2015 в 17:34 45731 0

Кредит www.thehijabproject.org

Обърнете внимание на движенията на очите и ще можете да разберете какво мисли събеседника ви. Това твърдят швейцарски психолози.

Ние не винаги осъзнаваме, че очите ни се движат

Очите ни са в постоянно движение. Някои от тези движения можем съзнателно да контролираме, но много от тях се извършват несъзнателно. Например, по време на четене се случва бързо скокообразно движение на очите: погледът ни се движи стремително, като спира на всяка от думите. По същия начин, очите се движат, когато влезем в стая - този път - едно по-широко движение, което ни позволява да се огледаме. Кгато ходим, очите ни правят малки неволеви движения за компенсиране на движението на главата и за да стабилизират картината ни за света. И, разбира се, бързото движение на очните ябълки, характерно за т.нар. фаза "бърз сън" (REM). 

А движенията на очите понякога могат да информират другите за това, което мислим.

Разширените зеници показват несигурност при вземането на решения

Според проучване, публикувано миналата година, разширяването на зениците е свързано с това, доколко сме уверени в нашите решения. Ако човек не усеща пълна решимост, той е в състояние на емоционална възбуда, което води до разширяване на зениците.

Ако уловим тази промяна, ще можем в някои случаи да предскажем, какво ще каже човек, вземащ решение. Както е установила една група от изследователи, ако наблюдаваме степента на разширение на зениците, може да се досетим, дали един предпазлив човек, не свикнал да се съгласява на предложения, все пак ще се реши да каже  "да".

Ако внимателно наблюдаваме движенията на очите, можем дори с известна степен на вероятност предскажем какво число си е намислил даден човек. Тобиас Льотчер (Tobias Loetscher) и колегите му от университета в Цюрих, са събрали 12 доброволци и ги помолили да прочетат на глас списък от 40 числа и проследили, как да се движат очите им в този момент.

Изследователите открили точно съответствие между посоката на движение на очите, ъгъла на завъртане на зениците на тествания и това, дали по-голямо или по-малко ще бъде от предходното, числото, което човекът се кани да каже. Възможно било да се предскаже дори колко повече или по-малко от това число ще бъде.

Снимка: www.unfinishedman.com

Преди да прочетат по-голямо число, погледът на всеки участник в експеримента се обръщал нагоре и надясно. Ако числото е по-малко, човекът гледал надолу и наляво. Колкото повече очните ябълки се обръщали настрани, толкова по-голяма е разликата между числата.

Излиза, че ние някак си свързваме абстрактните образи на числата в нашия мозък с движение в пространството.

Все пак, това изследване не изяснило кое първо се извършва: дали мислим за определено число и в съответствие с това се движат очите ни или позицията на окото се отразява на нашата умствена активност.

През 2013 г. шведски учени са публикували данни, които показват, че по-скоро става дума за второто: изглежда, че движенията на очите помагат за извличане на необходимата информация от паметта.

Снимка: madamenoire.com

Тези движения могат да се появят несъзнателно. "Когато човек е в позната ситуация или място, съзнанието му често се обръща към информацията, която вече е виждал, дори ако не помни съзнателно това, което е видял преди", - казва Роджър Йохансон (Roger Johansson), психолог в Университета в Лунд, който е ръководител на изследването.

Контрол чрез поглед

Наблюдавайки движенията на очите, също така може да се повлияе на решенията, които се вземат от хората. Според едно скорошно проучване, проследяването на погледа може да се използва, за да се повлияе на нашия морален избор - независимо дали ни харесва или не.

Изследователите задавали на участниците в експеримента сложни морални въпроси (например, "Може ли убийството да бъде оправдано?"), а след това им показвали на екрана на компютъра варианти на отговора("понякога може" или "никога не може"). Проследявайки движението на очите на участника и скривайки от екрана вариантите на отговора след като известно време участникът е гледал един от тях, учените открили, че в резултат на това човекът избирал именно този вариант.

"Ние не им давахме никаква друга информация," казва неврологът Даниел Ричардсън (Daniel Richardson), от University College London, водещ автор на изследването. "Ние просто наблюдавахме процеса на вземането на решения и го прекъсвахме в точния момент. Ние ги заставяхме да променят мнението си, просто контролирайки момента на вземане на решението".

Според Ричардсън, успешните продавачи вероятно имат някаква представа за това и използват подобна тактика, за да убеждават по-успешно клиентите си.

"Ние вярваме, че хората, които имат таланта да убеждават, добре говорят, но може би също и следят процеса на вземане на решения", казва изследователят. "Може би добрите продавачи могат да уловят момента, когато вие клоните към конкретен избор и ви предлагат отстъпка или представят продукта по нов начин".

Има много приложения за смартфони и други мобилни устройства, които следят движението на очите. Можете ли да ги използваме за влияем от разстояние върху процеса на вземане на решения от потребителите на устройството? "Подобни приложения могат да ви тласкат към определен избор при онлайн пазаруване, като ви предлагат, например, безплатна доставка в момента, когато насочите очите си към определен продукт", предполага неврологът.

Получава се така че, движенията на очите може едновременно да отразяват висши психически функции (като памет и вземане на решения) и да влияят на тях, а също да издават нашите мисли, вярвания и желания. Това знание може да помогне за подобряване на психическите функции, но може и да се превърне в инструмент за сложни манипулации.

"Очите са един вид прозорец, през който може да се видят нашите мисловни процеси. Ние просто не осъзнаваме колко много информация могат да кажат", заключава Даниел Ричардсън. "Наблюдавайки очите, понякога може да намерите неща, които хората биха предпочели да запазят за себе си".

"Приложения, които следят движението на очите, ще бъдат полезни, например, в технологии, които да разбират от каква функция на телефона си имате нужда и да я пускат", добавя ученият. "Но ако не ги изключите, те могат да бъдат използвани за проследяване на какво ли не. Така за вас ще се знае много повече, без да го осъзнавате, ще споделяте мислите си с другите". 

По материал на BBC Future

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !