Как децата започват да разбират другите хора, когато станат на 4 години

Антония Петрова Последна промяна на 04 април 2017 в 09:00 9483 1

Снимка: Pixabay

Някъде на около четвъртата година много неща започват да се случват или променят в едно дете. Някъде там се запаметяват някои от първите спомени, но вероятно най-големият скок в израстването е в разбирането на другите хора, разказва ScienceDaily.

От 4-та година нататък едно дете вече не вижда света като своя играчка и осъзнава, че останалите хора имат напълно различна гледна точка за нещата. Тогава децата започват да разбират, че информацията, която имат, може и да не се споделя с човека до тях и обратно. 

Германски учени от Университета Лайден (Leiden University) твърдят, че са узнали какъв е биологичният механизъм, който предизвиква този скок в осъзнаването - критичната връзка на влакната, която укрепва със съзряването на мозъка на възраст от 4 г. 

Тази нова връзка в мозъка подкрепя "теорията на ума", без да се отдава значение на останалите познавателни способности като интелигентност, език или контрол на импулсите, както докладват учените в списание Nature.

Умението да се приписва на себе си и на другите дадено психично състояние и да се разбира, че и в другите има убеждения, желания, намерения и перспективи, които се различават от твоите собствени, се нарича "Теория на ума".

Деца на 4 или по-малко години изглеждат лишени от тази способност и могат да бъдат определени като егоцентрични. Ако искат топка или нещо за ядене, те просто надават писък колкото е възможно по-силно. Но малките деца не могат да бъдат обвинявани, те просто нямат умствения апарат да "четат мислите" на другите хора.

Например, когато учените показват на едно 3-годишно дете шоколадова кутия, която съдържа моливи вместо шоколад и го попитат какво може да очаква друг човек да открие в кутията, отговорът ще бъде "моливи". Само една година по-късно, на 4 години, същото дете разбира на какво се надява другия човек, а именно шоколад, защото това е, което кутията би трябвало да съдържа.

Съзряване на влакната в arcuate fasciculus (в зелено) създава връзка между две важни мозъчни области и позволява "Теорията на ума"; Източник: MPI CBS

Германските учени твърдят, че са открили какво стои зад тази магическа трансформация.

Проучването им показва, че мозъчните влакна започват да съзряват в мозъчния дял arcuate fasciculus на възраст от 3 до 4 години. Тези влакна създават връзка между две важни мозъчни области - едната на гърба на темпоралния лоб, който осигурява "мисленето като възрастен" за останалите и техните мисли, и другата - във фронталния лоб, който се грижи за задържането на нещата на различни нива на абстракция.

Тази връзка ни помага да разберем какъв е истинския свят и какви може да са мислите на останалите хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

04.04 2017 в 10:35

Моят син е на 3 и логиката му е доста забавна :)