Как динозавърските муцуни са се превърнали в птичи човки

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 май 2015 в 09:33 10864 1

Динозавърът анхиорнис и съвременната птица Тинаму с почертани предчелюстни и кости на небцето. Художник: John Conway

Учените успешно са повторили молекулярните процеси, които са направили прехода от динозавърски муцуни до първите човки на птиците.

Използвайки данни от вкаменелости, изследователски екип, ръководен от Бхар-Анджан Булар (Bhart-Anjan S. Bhullar), палеонтолог и еволюционен биолог от Йейл  и Архат Абзанов (Arhat Abzhanov) еволюционен биолог от Харвард извършват първото успешно възстановяване на функциите на черепа на птиците.

Учените възпроизвели молекулярното развитие, превръщайки в лабораторията си пилешки ембриони в екземпляри с муцуна и небце, с подобна структура като на малките динозаври като велосираптор и археоптерикс.

"Нашата цел е да се разберат молекулните основи на този важен еволюционен преход, а не да създаваме "дино-пилета" "просто защото можем", казва Булар, водещ автор на изследването, публикувано онлайн на 12 май в списание Evolution - съобщава Университета Йейл.

В новото изследване, Булар и екипът му използват нов подход към намирането на молекулярния механизъм, участващ в създаването на скелета на клюна. Първо, те направили количествен анализ на анатомията на фосилите и съществуващите животни, за да създадат хипотезата за прехода. После потърсили възможните промени в генната експресия (т.е. процесът, при който наследсвената информация от един ген се трансформира в протеин или РНК), които корелират с прехода.

"Клюнът е изключително важна част от апарата за хранене и компонент на птичия скелет, който може би най-широко и радикално диверсифицира птиците - фламинго, папагали, ястреби, пеликани, колибри и др.", - обяснява Булар. 

Череп на пиле (вляво), експериментално животно (в средата) и алигатор (вдясно). Илюстрация: Bhart-Anjan S. Bhullar


Булар разказва, че изследването има няколко последици. Например, че ако един-единствен молекулярен механизъм е отговорен за тази трансформация, трябва да има съответна, свързана трансформация във вкаменелостите. "Това се потвърждава от факта, че Hesperonis - открит от Гофониил Чарлз Марш в природонаучния музей на Йейл Пийбоди, който е близък роднина на съвременните птици, които все още е запазил зъбите и най-примитивен птичи клюн със  съвременна форма с плътни, удължени междучелюстни кости (premaxillae), а също и с характерната за съвременните птици палатинова кост (на небцето)", - казва изследователят.

Premaxillae са малки костици на върха на горната челюст на повечето животни, но се увеличават и да образуват плътната човка на птиците.

Булар отбелязва, че същият подход би могъл да се използва за изследване на основните механизми и на други велики еволюционни трансформации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2015 в 13:55

Господ го е направил с магия :D