Каква е причината за заседналите китове във Великобритания и Европа

Тази седмица на бреговете на Обединеното кралство, Германия и Холандия заседнаха няколко кита

Наука OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 13:00 21541 1

Кредит knsnews.co.uk

Пет кита заседнаха на английското източно крайбрежие тази седмица. Всички те са мъжки и непълнолетни и вероятно са били част от "ергенски пасаж", казва ученият Роб Деавил (Rob Deaville), цитиран от New Scientist.

Деавил, който работи в Института по зоология в Лондон, ръководи и Програмата за разследване засяданията на китоподобни на територията на Великобритания (UK Cetacean Strandings Investigation Programme (CSIP). Тази програма разследва на какво се дължи засядането на китове, делфини и морски свине по английските брегове.

От 11 януари до сега 12 кашалота са заседнали на остров Тексел, Холандия, както и на немските Вангеруге (Wangerooge) и Хелголанд (Helgoland). Според Деавил е вероятно те да са били част от една и съща социална група. Ергенските пасажи са сплотени групи от млади мъжки, които може да нямат кръвна връзка.

Колко чести са засяданията

Около 600 китоподобни засядат във Великобритания всяка година, като повечето от тях са морски свине и делфини. През 2014 г. са заседнали около 60 по-големи кита, включително 20 малки ивичести кита и по един гърбат кит, косатка и белуга.

Защо засядат китовете

Китоподобните се изхвърлят на бреговете, след като умрат, въпреки че повечето мъртви китове се разлагат в морето и потъват на дъното.

Причините за засяданията на живите китове не винаги са ясни. Това става понякога след удар с кораб или заплитане в риболовни мрежи. Замърсяването и шумът от плавателните съдове също са замесени в масовите засядания на животни.

Кашалотите обикновено не се срещат в Северно море, където е относително плитко и трудно се намират калмари - тяхната основна храна. Бозайниците не могат да пият морска вода, затова си набавят прясна вода само чрез храната. Ако не могат да си намерят храна, те стават едновременно гладни и дехидратирани.

Поради тези причини не е ясно защо китовете, умрели след засядане на английското източно крайбрежие, изобщо са се отклонили в Северно море. Китовете, които Деавил прегледал, имали малко храна в стомасите си, като били открити само няколко калмарски клюна, изядени преди известно време. Червата им били оцветени в зелено от жлъчните секрети, което било още един признак, че не са се хранили доста време.

Плитките води също така нарушават функциите на сонара, който китовете използват за навигация, като така вероятно ги правят объркани и повишават вероятността да заседнат някъде.

Какво се случва с китовете, когато заседнат

Огромната маса на китовете обикновено е поддържана от водата. Когато обаче те заседнат, тежестта на телата им нанася увреждания на вътрешните им органи и мускули. Протеинът миоглобин излиза от мускулите и чрез кръвта стига до бъбреците, където става силно токсичен. Именно дехидратацията и увреждането на бъбреците са двете най-чести причини за смъртта им.

След като умрат, китовете започват да се разлагат, изпускайки газ в иначе изолираното си с китова мас и здрава кожа тяло.

"Те работят като тенджери под налягане", казва Деавин. "Един от тях дори експлодира, когато го отворихме".

Трудно е да се спаси заседнал кит. След като е заседнал от часове, пораженията върху бъбреците са необратими. Ако се върнат в морето, тяхната кръв ще циркулира по-свободно, но следователно ще отвежда повече миоглобин към бъбреците.

Според Коалицията за спасяване на морски животни (Marine Animal Rescue Coalition), опитите за спасяване на заседнали китове обикновено са безполезни и е по-милостиво да ги умъртвим.

Хуманната евтаназия на големи китове обаче все още не е технически осъществима във Великобритания. "Ние нямаме достъп до достатъчно количество лекарства за упояването на цял кит (...)", казва ученият от Института по зоология в Лондон. "В момента всичко, което може да се направи, е да се остави природата да свърши своята работа".

Най-голямото засядане на китове е през миналата година, когато 337 кита засядат в отдалечен фиорд в Патагония, Чили. Причината остава неизвестна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 17:05

Ментално са готови с еволюционната стъпка да излязат на сушата, но малко са подранили физически :)