Какво представлява "Новичок", отровата, която почти уби бивш руски шпионин (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 март 2018 в 14:35 30694 0

Скрийншот от видеото.

Една отрова от времето на съветската епоха, наречена "Новичок", бе използвана, за да отрови бивш руски шпионин и дъщеря му миналата седмица в Англия, съобщи вчера (12 март) премиерът на Великобритания Тереза ​​Май пред парламента.

Химикалът е идентифициран от Лабораторията за наука и технологии в отбраната в Портън Даун, заяви британският премиер пред Камарата на общините.

Това съобщение показва, че органите на Обединеното кралство с правo са подозирали, че някакъв тип нервен агент е засегнал бившият шпионин, Сергей Скрипал, на 66 г., и дъщеря му, Юлия, на 33, които са открити вцепенени и в безсъзнание на пейка в парка в Салисбъри, Англия на 4 март. Както Сергей Скрипал, така и Юлия Скрипал са в критично състояние и под интензивни грижи.

Но какво е "Новичок" и как се отразява на хората?

"Новичок", което означава "новак" на руски, представлява клас нервни агенти, познати още като "серия N", са били тайно разработени от бившия Съветски съюз през 70-те години на миналия век. Те следват "серията G" нервни агенти, направени от Германия през 30-те години на миналия век и "V-сериите", направени от Великобритания през 50-те, разказва NewScientist.

Разработката е опит да се заобиколи Договора за забрана на химическите оръжия.

Малкото, което се знае за тези агенти, се базира на докладите на руския химик Вил Миржаянов, който разкри програмата за разработката им през 1991 г.

Агентите "Новичок работят по подобен начин, както другите нервни агенти, като нарушават нервните сигнали към мускулите чрез инхибиране на ензима, наречен ацетилхолинестераза. Пролуките между нервните клетки се заливат с ацетилхолин, което води до непрекъснато свиване на мускулите.

"Причината, поради която се умира от тези нервни агенти, е много проста", обяснява д-р Луис Нелсън (Lewis Nelson), ръководител на департамента по спешна медицина в Медицинско училище "Рътгърс Ню Джърси" пред Live Science. "Ако мускулите ви не работят, не можете да дишате и ако не можете да дишате, в крайна сметка ще умрете".

Подобно на други нервни агенти, "Новичок" причинява редица симптоми. Освен симптомите гърчове и затруднено дишане, жертвите могат да имат разширени зеници, проблеми с храносмилането и излишък от слюнка и сълзи, разказва Нелсън. Обикновено след като се появяват мускулните спазми и пристъпи сърцето спира да бие.

Според Мирзаянов някои агенти от серията "Новичок" могат да бъдат 8 пъти по-смъртоносни, отколкото VX, агентът от серията V, който е бил използван за убийството на севернокорейския изгнаник Ким Чен-нам миналата година. Само 10 милиграма VX върху кожата могат да бъдат смъртоносни.

Няма предишни съобщения за използването на "Новичок" в боеве или убийства. Но Андрей Железниаков, руски учен, участващ в тяхната разработка, бе съобщено, че е починал не след дълго, след като е изложен на малко количество, изтекло от епруветка в лабораторията.

Тайни структури

Най-мощните членове на N-серията са Новичок-5 и 7. Знаем, че това са химикали, които съдържат въглерод и фосфор като G-серията - включваща зарин, табун, зоман и циклозарин и V-серията, която включва VX, VR, VE, VG и VM. Но техните точни структури са тайна.

Според Миржаянов, Новичок-5 и 7 са направени от два химикала-прекурсори, които се смесват точно преди употреба. Тези прекурсори се използват за производство на пестициди или торове, така че придобиването им не предизвиква подозрения, разказва Миржаянов.

Използването на Новичок в атаката срещу семейство Скрипал показва, че е много вероятно Русия да е замесена, защото никой друг не знае как да ги направи, коментира Джон Ламб (John Lamb) от Университета на Бирмингам, Великобритания. "Серията Новичок бе създадена от Русия специално, за да бъде неизвестна на Запада и като такава ще бъде една от най-строго пазените тайни", отбелязва Ламб.

Но защо Русия ще използва такъв интригуващ нервен агент? "Това би могло да е демонстрация на способности", подчертава Ламб. След като се предполага, че отравянето на бившия руски шпионин Александър Литвиненко с радиоактивен полоний 210 ​​през 2006 г., без сериозни последици, може просто да са почувствали, че могат да се измъкнат от него, коментира той. Прекурсорните химикали за Новичок също така са по-безопасни за транспортиране и обработка от готовите нервни агенти, казва Ламб. Въпреки това Русия отрича всякакво участие.

Детективска работа

Идентифицирането на агента на Новичок е труден процес, отбелязва Мартин Боланд (Martin Boland) от Университета "Чарлз Дарвин" в Австралия.

Ако някой показва признаци на отравяне с нервни агенти, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите за понижена активност на ацетилхолинестеразата. Това разкрива дали нервният агент е свързан с ензима.

След това специфичният нервен агент трябва да бъде идентифициран. Показателен признак на отравяне със зарин например е неестествено високото ниво на флуорид в кръвта, който се използва за получаване на нервния агент.

Тъй като не съществуват стандартни тестове за Новичок, разследващите може да са взели течност от гръбначния стълб на Скрипал, за да изолират ензима ацетилхолинестераза и да анализират структурата на прикрепения нервен агент, обяснява Боланд. Западните разузнавателни служби вероятно имат познания за точните структури на Новичок, което им позволява да го открият, коментира Боланд.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия вероятно получават същото лечение, което се дава и при излагане на други видове нервни агенти, пояснява Боланд. Това включва атропин, за да се блокират ефектите на ацетилхолина, пралидоксим за възстановяване на активността на ацетилхолинестеразата, диазепам за спиране на гърчовете и вентилация за подпомагане на дишането.

Но дори тези лечения не гарантират възстановяване. Съобщава се, че агентите Новичок причиняват по-трайно увреждане, дори и след подходящо лечение с антидот на нервните агенти, оъбелязва Live Science.

Това, че жертвите са оцелели досега, показва, че отровата Новичок е предназначена да действа бавно или да се абсорбира през кожата, защото този начин на приемане изисква повече време преди да се проявявт симптомите, отколкото вдишваните нервни агенти като зарин, коментира Ламб. Ако се вдишат агенти на "Новичок", симптомите могат да се появят след 30 секунди до 2 минути, съобщава Live Science.

Части от Салсбъри - където се случи атаката - все още са изолирани, а здравните власти на Англия посъветват всеки, който е бил наблизо, да си изпере дрехите. Тази предпазливост е необходима, защото не знаем колко дълго може Новичок да се задържи в околната среда, казва Боланд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !