Какво се случва, ако 2 щама COVID заразят един човек едновременно. Живите миксери за нови варианти

Ваня Милева Последна промяна на 11 март 2021 в 00:01 8541 0

Изследователи от Бразилия заявиха, че са открили пациенти, заразени с два различни варианта на новия коронавирус едновременно. Това се случва на фона на нарастващия брой варианти в страната.

Проучването ще бъде първото в света, което потвърждава коинфекцията с два варианта на коронавируса SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

Изследването все още не е публикувано в научно списание и не е рецензирано, но може да го намерите публикувано в медицинския сайт medRxiv.

Бразилските учени описват два случая на пациенти, които са били едновременно заразени с два различни варианта на SARS-CoV-2 през ноември.

Единият човек е бил положителен за два отделни бразилски варианта, известни като P.1 и P.2, докато вторият със сигурност е бил заразен от бразилски вариант P.2 и друг вариант, B.1.91, произхождащ от Португалия.

Разпространение на португалския вариант, B.1.91. Кредит: https://cov-lineages.org/lineages/lineage_B.1.91.html

Изглежда, че тази двойна инфекция не предизвиква по-тежки симптоми на заболяването, така че и двамата двамата пациенти са се възстановили, без да е необходимо да бъдат хоспитализирани.

Въпреки че това е един от малкото такива случаи, регистрирани с SARS-CoV-2, на лекарите се е случвало да наблюдават инфекции с множество щамове на други респираторни вируси като грипа.

Разпространение на бразилската линия на вариант B.1.1.28. Кредит: https://cov-lineages.org/lineages/lineage_B.1.1.28.html

И така, означава ли това, че определено е възможно да се хванат два варианта на Covid-19 едновременно?

Засега констатациите трябва да бъдат приемани с известна доза скептицизъм, тъй като изследването не е минало партньорска проверка (peer review).

Някои са скептични към изследването. Според един британски изследовател, пожелалал да остане анонимен, пробите са били замърсени в лабораторията, което е довело до грешни резултати.

Но професор Лорънс Йънг (Lawrence Young), вирусолог и експерт по молекулярна онкология от Медицинското училище в Уоруик, смята, че е „напълно възможно“ това да се случи. „Не е изненадващо, нито нещо, за което да се притесняваме, а също така е съобщавано и по-рано за SARS-CoV-2“, отбелязва проф. Йънг.

Възможност за нови мутации

Двойната инфекция обаче може да създаде други проблеми. Когато вирусът се репликира на високи нива заразèн човек, грешките в механизма за копиране на генома на вируса могат да доведат до мутации в самия организъм.

Фернандо Спилки (Fernando Spilki), водещ автор на изследването, споделя, че се страхува, че коинфекциите ще "генерират комбинации и ще генерират нови варианти още по-бързо".

Д-р Джон Макколи (John McCauley), директор на Световния център по грип към Института "Франсис Крик" в Лондон, предупреждава, че макар и малко вероятно, биологично е възможно двата щама да се смесят един с друг и да разменят генетичен код.

Вирусите - майсторите на еволюцията

Вирусите са майстори на еволюцията, те постоянно мутират и създават нови варианти с всеки цикъл на репликация. Натискът на естествения отбор в гостоприемника, като нашия имунен отговор, също стимулира тези адаптации.

Повечето от тези мутации няма да имат значителен ефект върху вируса. Но тези, които дават предимство на вируса - например чрез увеличаване на способността му да репликира или избягва имунната система, са причина за безпокойство и трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

Появата на тези мутации се дължи на механизма за репликация, склонен към грешки, който използват вирусите. РНК вирусите, като грип и хепатит С, генерират относително голям брой грешки всеки път, когато се репликират. Това създава вариантите в популацията.

Взаимодействията с клетките гостоприемници и имунната система определят относителната честота на отделните варианти и тези съжителстващи варианти могат да повлияят на развитието на заболяването или на това колко добре работят леченията.

В сравнение с други РНК вируси, коронавирусите имат по-ниска степен на мутации. Това е така, защото те са оборудвани с корекционен механизъм, който може да коригира някои от грешките, възникващи по време на репликацията.

И все пак има данни за вирусно генетично разнообразие при пациенти, заразени с SARS-CoV-2.

Откриването на множество варианти при един човек може да бъде резултат от коинфекция от различните варианти или генериране на мутации в пациента след първоначалната инфекция.

Един от начините да се разграничат тези два сценария е чрез сравняване на последователностите на вариантите, циркулиращи в популацията, с тези на пациента.

В бразилското проучване, споменато по-горе, идентифицираните варианти съответстват на различни родове, които преди са били открити в популацията, което предполага съвместна инфекция от двата варианта.

Живи миксери

Тази коинфекция породи опасения, че SARS-CoV-2 ще придобива нови мутации още по-бързо.

Това е така, защото коронавирусите също могат да претърпят големи промени в своята генетична последователност чрез процес, наречен рекомбинация. Когато два вируса заразяват една и съща клетка, те могат да обменят големи части от своите геноми един с друг и да създават напълно нови последователности.

Това е известно явление при РНК вирусите, отбелязва Майтреи Шивкумар (Maitreyi Shivkumar), старши преподавател по молекулярна биология, Университет Де Монфор в The Conversation.

Нови варианти на грип се генерират от подобен механизъм, наречен "реасортация". Геномът на грипния вирус, за разлика от коронавируса, се състои от осем сегмента или вериги на РНК. Когато два вируса заразяват една и съща клетка, тези сегменти се смесват и напасват, за да произведат вируси с нова комбинация от гени.

Реасортация. Кредит: Wikimedia Commons

Интересното е, че свинете могат да бъдат заразени с различни щамове на грипните вируси и ги наричат „смесителни съдове“, които забъркват нови щамове. Пандемичният вирус H1N1 от 2009 г. възникна от реасортация на човешки, птичи и два вируса на свинския грип.

При коронавирусите, които съдържат само по една РНК верига във всяка вирусна частица, рекомбинацията може да възникне само между РНК вериги, получени от един или повече вируси в една и съща клетка.

Доказателства за рекомбинация са открити както лабораторно, така и при пациент, заразен с SARS-CoV-2, което предполага, че това може да стимулира генерирането на нови варианти. Всъщност се предполага, че способността на SARS-CoV-2 да заразява човешки клетки се е развила чрез рекомбинация на шиповия протеин между тясно свързани животински коронавируси.

Важно е да се отбележи, че това изисква двата вируса да заразят една и съща клетка. Дори ако човек е заразен с няколко варианта, ако се репликира в различни части на тялото, те няма да взаимодействат помежду си.

Всъщност това се наблюдава при пациенти, при които в горните и долните дихателни пътища са открити различни квазивидове коронавируси, което предполага, че вирусите в тези места не се смесват директно помежду си.

Досегашните доказателства не показват, че инфекцията с повече от един вариант води до по-тежко заболяване. И въпреки че е възможно, са докладвани много малко случаи на коинфекция.

Повече от 90% от инфекциите във Великобритания в момента са от B117 - така нареченият британски вариант. При такова високо разпространение на един вариант в популацията е малко вероятно да се появят коинфекции.

Все пак е нужно внимателно наблюдение на подобни сценарии, за да се проследи появата на нови варианти и да се изследват, за да се реагира на всички промени в тяхното предаване или ефикасността на ваксините.

Справка: Pervasive transmission of E484K and emergence of VUI-NP13L with evidence of SARS-CoV-2 co-infection events by two different lineages in Rio Grande do Sul, Brazil
Ronaldo da Silva Francisco Jr, L. Felipe Beniteset al., doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.21.21249764

Източници:

Brazil researchers find people infected with two different coronavirus strains, Reuters

What Happens When People Get Infected With 2 Strains of COVID at Once?, The Conversation

Can You Catch Two Strains Of Covid At The Same Time?, HuffPost UK

Brazil patients 'test positive for TWO coronavirus variants at the same time' in world-first Covid double infection, Daily Mail, 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !