Капуцини използват пръчки като лопати, за да изравят яйцата на каймани

Никола Кереков Последна промяна на 23 ноември 2015 в 09:39 6214 1

Кредит Instituto Mamirauá

Маймуните капуцини са известни със способността си да използват инструменти - най-популярна е способността им да използват чукове и наковални, за да чупят ядки - но най-новата придобивка в арсенала им комбинира находчивостта им с доза хулиганство.

Напълно случайно маймуните били забелязани да използват импровизирани лопати, за да заграбват яйца от гнездата на кайманите в дъждовните гори край Амазонка, в рамките на резервата Мамирауа (Mamirauá) в Бразилия.

Маймуните намирали дълга остра пръчка и започвали да разкопават насипите над гнездата на каймани, издълбавайки гнилата растителност настрана докато достигнат яйцата. След това те взимали по едно яйце и го пренасяли на безопасно разстояние близо до дърво, където го изяждали, a след това се връщали за още.

Това е рискована стратегия. Високите един метър купчини често се охраняват от майките каймани, които се отделят от тях само от време на време, за да се нахранят. "Ягуари също посещават гнездата," разказва Патрисия Изар (Patricia Izar) от Университета в Сао Паоло в Бразилия. "Капуцините в Мамирауа вероятно обожават яйцата." В гнездото обикновено се разполагат между 30 и 60 яйца, като всяко от тях тежи по 140 грама и е изключително богато на хранителни вещества, затова рискът явно си струва. А маймуните могат дори да променят шансовете в своя полза.

"Вероятно, капуцините издълбават гнездата, докато майката е далеч, тъй като до сега не сме регистрирали нито една атака на кайман по тях. А по принцип те защитават гнездата си много яростно," разказва Кели Тералво (Kelly Torralvo), херпетолог към Института Мамирауа в Централна Амазония.

Заедно с Рафаел Рабело (Rafael Rabelo), приматолог в същия институт, Торалво е докладвала за откритието на 16тия Конгрес на Бразилското общество на Приматолозите, който се е провел от 9-то до 13-ти ноември в Манаус.

"Нашето изследване беше организирано така, че да наблюдава гнездата, а не маймуните," разказва Рабело. "Имаме общо три години данни от фотокапани край 61 гнезда на каймани в горите по поречието на Rio Solimões. Но това беше първият случай, в който наблюдавахме това поведение." Понякога капуцините разкопават гнездата със собствените си ръце. Дори без употребата на инструменти, поведението им е впечатляващо, смята Рабело. "Гнездата са големи и яйцата са заровени на дълбоко, а женските каймани са изключително агресивни."

Не е ясно кога е възникнало това поведение. "Вероятно вече го използват от известно време," смята Рабело. Биолозите планират ново изследване, което да се съсредоточи конкретно върху това поведение край гнездата в резервата, простиращ се на 11 хил. км2. "Ако го открием на няколко места, ще можем да заключим, че е добре обособено," добавя той.

Въпреки, че гнездата на определени каймани биват ограбвани е малко вероятно популацията им да пострада от това. "Мамирауа има една от най-високите плътности на популацията на каймани в Южна Америка," твърди Торалво. "Маймуните могат да откраднат няколко, но това няма да повлияе съществено на общата популация."

На други места капуцините използват пръчки, за да ловуват термити и за да отварят миди и стриди," разказва Изар. "А в амазонската гора има достатъчен запас от пръчки."

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2015 в 11:13

Дедо поп има лоши новини за кайманите. Шебеците много бързо се учат един от друг. След 10 или 20 години може и да няма каймани там.