Видео: Как бебетата маймунки се учат да говорят

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 август 2015 в 15:07 4680 0

Кредит Science

Малките южноамерикански маймуни мармозетки (Callimico goeldii) се научат да говорят, повтаряйки звуците, издавани от родителите си.

Това откритие е направено от учени от университета в Принстън (САЩ), под ръководството на Даниел Ясумаса Такахаши (Daniel Yasumasa Takahashi). Тяхната статия в Science се представя на сайта на списанието.

Наблюденията върху поведението на мармозетките показали, че на всеки писък на бебето мама и татко винаги отговарят със изсвирване. За 60 дни бебето усвоява този маниер на общуване от родителите си.

Със сигурност играе роля и промяната на структурата на ларинкса на малката маймунка, заедно с растежа й. Но  тези физиологични промени не са достатъчни да обяснят промяната в "начина на говорене", казват учените. Също така е важно и обучението на родителите, подражанието.

Изследователите са успели да заснемат обучението на маймунката на видео:

Механизмите на речевото обучение у приматите са забележително подобни на човешките. Например, шимпанзетата могат да се учат на "чужди" думи от своите събратя.

Изглежда, че много от уменията, които лежат в основата на речта, са много по-стари, отколкото се смяташе досега. И хората не са единствените живи същества, които ги притежават.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !