Китайска ваксина срещу COVID-19 е ефективна при маймуни

Ваня Милева Последна промяна на 25 април 2020 в 10:42 7566 0

Pixabay

Изследователи от пекинската фармацевтична компания Sinovac Biotech са разработили експериментална ваксина срещу COVID-19, която е успяла да защити макаци от инфекция, съобщава Science Magazine.

Ваксината се основава на изпитан състав, който включва инактивирана версия на вируса SARS-CoV-2, подробно описана в статия, публикувана в сайта за предпринти bioRxiv, качена на сървъра на 19 април.

„Тези данни подкрепят бързото клинично разработване на ваксината срещу SARS-CoV-2 и за хора“, се казва в документа.

Екипът на Sinovac инжектира осем маймуни макаци с две различни дози. Три седмици след инжектирането те въвеждат коронавирус направо в белите им дробове. Съобщава се, че няма странични ефекти.

Никоя от маймуните не е развила инфекция отвъд лек „вирусен удар“. Контролната група от маймуни развива тежка пневмония след заразяване с вируса.

„Това е стара школа, но работи“, коментира за Science Magazine Флориан Крамър (Florian Krammer), вирусолог от Медицинското училище Икан kкъм болницата Mount Sinai, Ню Йорк, който е съавтор на доклад за напредъка на разработваните ваксини срещу COVID. „Това, което най-много ми харесва, е, че много производители на ваксини, също и в страни с нисък среден доход, биха могли да направят такава ваксина.“

Критиците обаче твърдят, че размерът на извадката на Sinovac е твърде малък, за да даде обобщаващи резултати. Остават и въпросите за жизнеспособността на кандидат-ваксината за употреба при хора - особено като се има предвид, че маймуните не изпитват същите тежки симптоми на COVID като хората.

В отделен експеримент изследователите от Sinovac смесват коктейл от антитела от пациенти в Китай, Италия, Швейцария, Испания и Великобритания с вируса.

Според екипа антителата „мощно неутрализират 10 представителни щама SARS-CoV-2, което е индикация за възможна по-широка неутрализираща способност“.

И това ще е добра новина.

"Това дава силни доказателства, че вирусът не мутира по начин, който да го направи устойчив на ваксина срещу COVID19,  съобщи в туитър  имунологът Марк Слифка (Slifka) от Университета на Орегон.

Sinovac Biotech планира клинични изпитвания върху хиляди хора.

ИзточникCHINESE COVID-19 VACCINE EFFECTIVE IN MONKEYS, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !