Колко скакалци трябват, за да започне библейска напаст? Само три

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 09:33 8625 0

Кредит blog.plantwise.org

Хрониката на страданията на човечеството от рояците скакалци започват от библейската напаст в Египет до голямото нашествие в Мадагаскар преди две години. Един рояк може да покрие 20% от повърхността на Земята, което засяга жизнения стандарт на 10% от населението на света, като при това консумира до 200 тона на растителност на ден.

Затова е от голямо значение да разберем как се формират рояците, пише Крисчън Йейтс (Christian Yates), преподавател по математическа биология в Университета в Бат, на страницата на "The Conversation" .

Но колко скакалци са необходими, за да се създаде рояк? Това звучи като начало на лоша шега, но да разберем и контролираме напастта от скакалци е нещо, което се стремим да правим от хиляди години. Ако успеем да разберем как се създава един рояк, се надяваме да можем да разберем и как да го спрем. Това е задачата, която си е поставил международен изследователски екип, воден от Крисчън Йейтс. Те са търсели отговорът на въпроса колко скакалци са необходими, за да се създаде рояк. И отговорът е зашеметяващ: само три.

Канибали

Изследването на екипа, публикувано в Physical Review E, използва математическо моделиране, за да реши проблема. Изследователите успяват да покажат, че един скакалец в рояк, трябва да може да си взаимодейства с най-малко двама съседи едновременно. Без тези два съседа, насекомите не могат да възпроизвеждат спонтанните промени в посоката на движение на рояка, които сме свикнали да виждаме в ята от скорци, пасажи на риба и рояци скакалци.

Как роякът скакалци може да e толкова стабилен? Наблюдавайки как скакалците се движат в кръг, учените идентифицирали няколко интересни елемента в тяхното поведение. Когато скакалците са малко на брой, те се движат в кръг хаотично, но по-големи групи започват да летят съгласувано в една и съща посока. Такива групи могат спонтанно заедно да тръгнат в друга посока. Колкото повече са скакалците в групата, толкова е по-стабилен рояка.

Изследователите са възпроизвели това поведение в математически модел и откриват, че скакалците се движат по-случайно, когато нямат съседи в непосредствена близост. Но това, че роякът се образува от съседи, но го прави настроен "добросъседски". Причината да обръщат толкова много внимание на съседите си е, че скакалците всъщност са канибали.

Рояците от скакалци. Белите пръстеновидни сегменти са част от експериментите.

Най-добрият начин за пълзящите насекоми да получат нужните им протеини и соли е като се изяждат помежду си, според изследване, публикувано в PNAS. Това е лоша новина за всеки от скакалците и те трябва зорко да следят какво правят техните съседи.

Експерименти с мормонските щурци в пустините на Юта са показали, че скакалците са изключително уязвими при атака отстрани. Скакалците, които са разположени странично при фронтална атака на рояк е по-вероятно да бъдат изядени от тези, позиционирани в челото или ариегарда на рояка.

Следователно, когато са в една група, тези скакалци, които не са в линия със своите съседи, ще изложат своя уязвим фланг и рискуват да бъдат изядени. Ако са в линия, ще бъдат групирани по-безопасно, но също така това ще дръжи рояка сплотен.

Разрушаването на рояка

Може ли с цел да се разкъса рояка скакалци, да се търси намаляване на техните канибалски наклонности като се осигурят алтернативни източници на храна? Вероятно не. Осигуряването на достатъчно храна за толкова много ненаситните същества, ще бъде почти невъзможна задача. Това дори може да подхрани развитието на рояка.

Вместо това, новото изследване показва колко податливи са рояците скакалци на хаотичността. Ако може да се повиши ролята на случайността или "шума" в рояка, това може би ще го раздели. Тази идея може да бъде използвана като стратегия за контрол на рояка, използвайки ниско летящи дронове, за да се създаде атмосферно смущение, което да наруши поведението на скакалците.



Огромният размер на рояците обаче прави този метод също непрактичен. Типичният рояк скакалци може да покрие няколко стотици квадратни километра. Скакалците могат да летят до два километра във въздуха, без да кацат, те прокосяват цели морета. Такива рояци може да са съставени от десетки милиони скакалци, всеки от които изяжда храна, равна на собственото му тегло всеки ден. Но учените се надяват, че чрез провеждането на по-нататъшни изследвания да намерят по-добри начини за разрушаване на рояците.

В миналото, стратегиите за контрол обикновено са били фокусирани върху създаването на зони на изключване - чрез изгаряне на гуми, например. В най-добрия случай това може да ги отклони от определена област, но не може да спре развитието на рояка.

В момента най-често използваното средство за контрол са инсектицидите. Пръска се земята или самите рояци, което може да отклони рояците за сравнително кратки периоди от време. Но това решение очевидно води до други екологични проблеми.

Може би по-обещаващи са така наречените механизми за биологичен контрол. Природни хищници като оси, птици и влечуги могат да се окажат ефективни при водене на борба с малки рояци. Но за контрола на по-големи рояци се предлагат новоразработени микробни биопестициди (ГМ организми), които дават решение в по-голям мащаб.

Рояк край Мелбърн. Снимка: www.theage.com.au

Все пак, един от най-ефективните начини за избягване на опустошителното въздействие на напастта от скакалци е да се попречи на оразуването им преди всичко. Значителни средства се отделят за ранно предупреждение и превантивни стратегии за контрол. Мониторингови станции събират данни за времето, екологичните условия и броя на скакалците, на базата на които се правят прогнози.

Въпреки тези усилия, Западна Африка бе засегната от едни от най-големите нашествия на скакалци през 2003-2005. Студените, сухи условия през зимата най-накрая позволиха на контролните органи да спрат рояците, като това е струвало около $ 400 милиона, а загубите от реколтата се оценяват на повече от пет пъти по-голяма сума.

Контролирането на рояците скакалци не е лесна задача. И колкото са по-големи рояците, толкова по-трудна става тази задача. Превенцията вероятно е най-доброто лекарство, но това изисква много наблюдения. Не забравяйте, че са необходими само три скакалци, за да стане рояк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !