Колониите от голи земекопи имат свои диалекти, избрани от тяхната кралица

Ваня Милева Последна промяна на 01 февруари 2021 в 12:33 2984 0

Kредит: Felix Petermann/Max Delbrück Center for Molecular Medicine

Колониите на голите земекопи развиват различни диалекти в своите вокализации, които им помагат да разграничат приятели от врагове. Тези диалекти са повлияни от кралицата на всяка колония и се променят, ако кралицата умре.

На вид нещо средно между плъх и къртица, голите земекопи (Heterocephalus glaber) са несъмнено удивителни същества. Те почти никога не се разболяват от рак, могат да останат без кислород до половин час и да доживеят в плен до 30 години - рекордна продължителност на живота за гризачите.

Освен това голите земекопи образуват колонии като пчелите и мравките. Социалните им роли са ясно определени, само кралицата дава потомство и ако умре, женските започват да се борят за тази „титла“ - в колонията трябва да има поне една царствена особа.

В същото време голите земекопи са почти слепи. Малко обаче може да се види в тъмния тунел на подземната колония, в който тези гризачи прекарват целия си дълъг живот. Те използват за комуникация звуци, подобни на тихо цвърчене, и тези звуци имат много различни вариации, което говори за сложна система за комуникация на голите земекопи.

За 2 години изследователите регистрират над 36 000 такива "разговори" от 166 животни, живеещи в седем колонии в лаборатории в Германия и Южна Африка.

Резултатите от работата им са публикувани в списание Science.

За да анализира звуците, екипът разработва софтуер, който автоматично класифицира звуците по техните акустични характеристики. Програмата успява да раздели записаните "поздрави" на групи по височина и седем други характеристики. 

Когато учените възпроизвеждат звуците, гризачите са по-склонни да реагират с цвърчене, когато вокализациите идват от собствената им колония.

Но какво, ако гризачите просто реагират на познати гласове? За да проверят това, изследователите създават изкуствени звуци, които отразяват типичния "диалект" на всяка колония. И в този случай голите земекопи по-често реагират на характерното цвърчене на „родния си език“.

Учените смятат, че тези своеобразни диалекти са се появили, за да могат земекопите да различават своите другари от животните от чуждите колонии. Въпреки че са социални животни, голите земекопи са изключително жестоки към нарушителите на територията на колонията и обикновено убиват натрапниците. Тъй като те живеят в тъмнина и са почти слепи, използването на звуци е най-добрият начин да различат нашествениците, казват изследователите.

„Те са много ксенофобски настроени, затова искат да се уверят, че са сред собственото си племе. Наличието на диалект е начин да се запази социалната връзка жива.“, коментира съавторът професор Гари Люин (Gary Lewin), изследовател в Катедрата по неврология в Центъра за молекулярна медицина "Макс Делбрюк". 

Освен това след като са настанили новородени малки в чужди колонии, учените установяват, че в рамките на шест месеца всички "подхвърлени" малки са се научили да общуват на диалекта на своите осиновители. 

Изследователите записаха и анализираха поздравителното цвърчене на 166 голи земекопи от различни колонии. Kредит: Felix Petermann/Max Delbrück Center for Molecular Medicine

За първи път се наблюдава културно предаване на диалект при малки гризачи, отбелязва Алисън Баркър (Alison Barker) от Центъра за молекулярна медицина „Макс Делбрюк“ в Германия. 

„Има някои доказателства при прерийните кучета и при други видове, че има предаване на различни алармени вокализации, но по отношение на поздрав при гризачи, мисля, че това е първото.“

Както и при човешкия език, диалектите на голите къртици също могат да изчезнат, когато обществото се промени. Кралицата на колонията също влияе на диалекта на голите земекопи.

Изследователите също имаха късмета да запишат промяната в диалекта, настъпила със смяната на властта в колонията. По време на експеримента две кралици са „детронирани“ и убити от техните роднини. Веднага след като се възцарява следващата, езикът на общуване на гризачите се променя и през периода на „междувластието“ някои земекопи започват да говорят по свой собствен начин, установявайки един вид „свобода на словото“.

Учените все още не са разбрали как кралицата успява да накара работниците земекопи да общуват по определен начин, както и да установят кои характеристики на техните вокализации са вродени и кои са придобити.

Авторите на изследването Алисън Баркър и Гари Люин от Центъра за молекулярна медицина „Макс Делбрюк“ вече са започнали да изучават генома на голия земекоп за признаци на езикова еволюция.

„Ако успеем да открием процесите в мозъка на голите земекопи, които са отговорни за тяхната социализация, можем да разберем по-добре същността на развитието на човешката реч и общество“, отбелязва Люин.

Справка: Alison J. Barker et al . 2021. Културно предаване на вокален диалект в голия къртак. Science 371 (6528): 503-507; doi: 10.1126/science.abc6588

Източници: 

All hail the queen: Naked mole-rat colonies have their own dialects—selected by their monarch, Science magazine

Naked mole rats mimic the dialect of their colony’s queen, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !