Майките прилепи общуват с малките си на "бебешки език"

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 август 2020 в 00:57 9782 0

Кредит Wikimedia commons CC ASA 3.0/Andrés Berrocal Soto

Saccopteryx bilineata

Ново изненадващо откритие, публикувано в списание Frontiers in Ecology and Evolution, разкрива, че майките прилепи Saccopteryx bilineata използват бебешки език, за да общуват с малките си. Докато те се развиват и работят върху усвояването на звуци, майките отговарят по начин, уникален за децата им, който може да носи позитивен ефект за тях.

Saccopteryx bilineata се срещат често в Централна и Южна Америка. Те са известни със сложните звуци, които използват да общуват, като женските правят редица от викове при избора на партньор. Смята се, че претенциите на женските са движещата сила за нарастването на комплексността и на мъжките викове.

Малките на Saccopteryx bilineata започват да работят по звуците, които издават, през първите три месеца на живота си, бъбрещи по начин, подобен на човешките бебета. Докато работят върху развитието на речта си, майките им отговарят по начин, различен от този, по който общуват с възрастните. Този начин на общуване, насочен към малките, изглежда е уникален за женските, докато мъжките, общуващи с поколението, използват нормалния си "гласов почерк" от социалната си група. 

"Изолираните викове на малките са акустично по-сходни с тези на мъжките от същата социална група, отколкото с други мъжки", обяснява Мириям Кнорншилд (Mirjam Knörnschild) от Института по тропически изследвания Смитсониън, съавтор на изследването. "Тези резултати предполагат, че вокализациите на възрастните мъжки може да служат като насока за развитието на груповия почерк при малките".

Бебешкият език при хората е ефективен за общуване с малките деца, тъй като те са по-привлечени от езика с по-висок тон. Това им помага да учат и затова е възможно вокализациите, насочени към малките прилепи, да им помагат по подобен начин. Това е първият път, когато подобен "бебешки език" е наблюдаван при прилепи и представлява интересна тема за бъдещи изследвания, които да помогнат по-добре да се разбере комплексността на общуването при прилепите. 

"Тези резултати показват, че социалната обратна връзка е важна за развитието на гласовия апарат не само при хората, но и при други вокално обучаващи се видове като Saccopteryx bilineata", обяснява Ахана Фернандес (Ahana Fernandez), водещ автор на изследването от Свободния университет на Берлин. "Смятам, че прилепите са многообещаващ таксон за изследването на ключови характеристики на езика като способността за гласово обучение и че това изследване ще вдъхнови бъдещи изследвания в областта на биолингвистиката".

Източник: IFLScience - Bat Moms Speak To Their Pups Using Special "Baby Talk"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !