За какво си говорят прилепите? Карат се за храна и пространство

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 декември 2016 в 16:17 4625 0

Кредит shallac / Flickr ( CC BY 2.0 )

Благодарение на ново устройство, което декодира писъците на прилепите, учените сега разбират малко повече за това, какво си "говорят" тези същества.

Изглежда, че "разговорите" на прилепите са обикновено препирни, съобщава The Guardian.

Египетските плодови прилепи (Rousettus aegyptiacus), които обитават Африка и Близкия изток, са социални същества. Но разговорите са почти неразличими за човешкото ухо, а всички звучат агресивно. "Общо взето прилепите си крещят един на друг", обяснява Йоси Йовел, съавтор на изследването от Университета в Тел Авив в Израел.

В статия за списание Scientific Reports, Йовел и екипът му описват как са успели да различат какво се крие зад цвърченето на прилепите.

Учените са използвали самообучаващи се алгоритми, които са използвани преди това за разпознаване на човешка реч.

Екипът прекара 75 дни непрекъснато записвайки аудио и видео кадри на 22 прилепа, разделени на две групи и настанени в отделни клетки. Изучавайки видеокадрите, учените са успели да разгадаят за кога прилепите спорят помежду си, като резултатът е сортиране на разногласията в четири различни обекта на спор: сън, храна, място за кацане и нежелани опити за чифтосване.

След това екипът обучават алгоритъма на машината с около 15 хиляди прилепи обаждания от седем възрастни жени, всяка категоризирани като се използва информация, събрана от видеозаписите, преди да тествате точността на системата.

Използвайки изкуствен интелект, изследователите обучават алгоритъма така, че той успява разпознае 15000 различни крясъци на седем женски възрастни прилепа, да тестват точността на системата.

Те са били в състояние да разчетат, че става въпрос предимно за разногласия като споделяне на храна или изтласкване пространството за спане.

Такива са повече от 60% от тяхното общуване, са открили изследователите.

Кейт Джоунс (Kate Jones), професор по екология и биоразнообразие в Университетския колеж в Лондон, описва резултатите като много вълнуващи. "Това е като Розетния камък за социалното поведение на прилепите", коментира тя подхода на екипа. 

"Този метод може да се приложи и към други видове, за да разберем какво имат предвид, когато си взаимодействат един с друг", заяви тя. "Това може да разкрие един нов, различен свят".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !