Кожа на динозавър, запазена в "скрит скъпоценен камък", разкрива, че е имал и люспи, и пера

"Този ​​тип консервация никога не е бил откриван във вкаменелости на гръбначни животни."

Ваня Милева Последна промяна на 28 май 2024 в 00:00 2032 0

Екземплярът Psittacosaurus е изследван под естествена и ултравиолетова светлина (съответно горна и долна половина), разкривайки сложни подробности за фосилизираната кожа.

Кредит Zixiao Yang

Екземплярът Psittacosaurus е изследван под естествена и ултравиолетова светлина (съответно горна и долна половина), разкривайки сложни подробности за фосилизираната кожа.

Новооткрита вкаменелост на динозавъра Psittacosaurus разкри, че тези животни са имали странна кожа, включваща както птичи пера, така и люспи като на влечугите. Първата по рода си вкаменелост предоставя нови данни за еволюцията от люспи до пера, показвайки, че кожата на тези животни е еволюирала "зонално".

Първият фосил на Psittacosaurus е открит през 1922 г., но по-скорошно откритие успя да разкрие – за първи път – колко странна е кожата им. Датиращ от ранната креда, между 135 и 120 милиона години, той е живял във време, когато динозаврите започват да еволюират в птици.

Смята се, че Psittacosaurus е имал пера само на опашката си и сега това ново изследване показва, че кожата по цялото му тяло се различава в зависимост от това дали е бил оперен или не. По-меката кожа като тази на съвременните птици изглежда е била свързана с оперените области, докато плешивите петна са били люспести.

Фосилната кожа не може да се види с невъоръжено око, но с помощта на ултравиолетова светлина екип от изследователи успява да идентифицира петна върху  Psittacosaurus. След това изследователите използват рентгенови лъчи и инфрачервена светлина, което разкрива детайли от запазената клетъчна структура на кожата.

Фосилната кожа под електронен микроскоп, показва минерализирани клетъчни слоеве. Кредит: Zixiao Yang

"Фосилът наистина е скрит скъпоценен камък", заявява палеонтологът от Университетския колеж Корк д-р Джъсяо Ян (Zixiao Yang). "Фосилната кожа не се вижда с невъоръжено око и остана скрита, когато екземплярът е бил дарен на университета в Нанкин през 2021 г. Само под ултравиолетова светлина се вижда кожата, в поразителен оранжево-жълт блясък."

"Това, което наистина е изненадващо, е химията на изкопаемата кожа. Състои се от силициев диоксид – също като стъклото. Този тип консервация никога не е бил откриван във вкаменелости на гръбначни животни. Потенциално има много повече вкаменелости със скрити меки тъкани, които чакат да бъдат открити."

Екипът заявява, че тяхното откритие показва, че подобната на птица кожа се е развила само в отделни, оперени петна от кожата на динозаврите, докато останалата част е останала люспеста, подобна на тази на влечугите. Кожата е голям орган, който изпълнява много функции и затова може да се окаже, че развивайки специализирана кожа на пернати и плешиви области, тези динозаври са били по-способни да се защитят срещу наранявания, дехидратация и паразити.

Справка: Yang, Z., Jiang, B., Xu, J. et al. Cellular structure of dinosaur scales reveals retention of reptile-type skin during the evolutionary transition to feathers. Nat Commun 15, 4063 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-024-48400-3 

Източник: “Hidden Gem” Fossil Of Dinosaur Skin Preserved Like Glass Reveals It Had Scales And Feathers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !