За първи път в кехлибар е намерена динозавърска опашка с пера (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 декември 2016 в 10:08 18289 1

За първи път е намерена динозавърска опашка с пера в кехлибар

Кредит R.C. McKellar / Royal Saskatchewan Museum

Опашка на динозавър на 99 милиона години, включително кости, меки тъкани и дори пера, са намерени в Мианмар отлично запазени в кехлибар, съобщи National Geographic.

Доклад за откритието е публикуван вчера в списание Current Biology.

Досега са намирани свидетелствата за съществуването на пернати динозаври във фосили и отпечатъци, но сега за първи път учените могат да изследват толкова добре запазени пера на динозавър и съответно да разберат по-добре развитието и структурата на динозавърските пера.

Изследването е ръководено от палеонтолога Лида Хънг (Lida Xing) от Китайския университет за науките за Земята.

Парче от кехлибара случайно е открито на пазара в щата Качин, Мианмар, търговецът е смятал да го продаде като суровина за бижута. Във вътрешността на парчето кехлибар с тегло 6,5 грама с невъоръжено око може да види фрагмент от опашка с дължина 36.73 милиметра, покрита с цветни пера. Авторите смятат, че това е фрагмент на опашката, принадлежала на влечуги от групата на целурозаврите, а възрастта на находката се оценява на 99 милиона години от периода Креда.

Снимка: Lida Xing

Микроскопско сканиране разкрива деликатните пера, които покриват опашката на динозавъра. Опашката е кестеновокафява отгоре и бяла отдолу.

Химическият анализ на опашката в частта й на повърхността на кехлибара дори показва следи от желязо, вероятно от кръвта, която някога е била в образеца.

Компютърна томография и микроскопски анализ на пробата разкрива осем прешлена от средата или края на дълга, тънка опашка, която може да е била съставена от повече от 25 прешлена.

Снимка: Lida Xing

Въз основа на структурата на опашката, изследователите смятат, че принадлежи на млад целурозавър (Coelurosaurs) от групата на тероподните динозаври, която включва всички - от тиранозаврите на съвременните птици.

Структурата на перата подсказва, че те са използвани само за украса. Снимка: Royal Saskatchewan Museum

Има пера, но може ли да лети?

Наличието на съчленени прешлени на опашката, изключват възможността образецът да е от праисторическа птица. Съвременните птици и техните най-близки предци от периода Креда разполагат с набор от слети опашни прешлени, което дава възможност пера на опашката да се движат като едно цяло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12022

1

gentech

09.12 2016 в 13:45

Това е страшна находка,а тоя е искал да я продаде на безценица за направа на кехлибарени бижута:D