За първи път е намерен фосилизиран мозък на динозавър

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2016 в 12:22 8787 1

Кредит Jamie Hiscocks

Фосилът на мозък е на динозавъра игуанодон и е открит в 133 милиона годишни речни наноси в областта Уилдън в Бексил, Великобритания.

Странен кафяв камък, открит близо до Бексил, Съсекс, Великобритания, е идентифициран като първият известен пример за фосилизирана мозъчна тъкан от динозавър, съобщи sci-news.com.

Фосилът, проучен от международен екип палеонтолози начело с проф. Мартин Брейзиър (Martin Brasier) от Оксфордския университет, показва различни сходства с мозъците на съвременните наследници на динозаврите, а именно птиците и крокодилите.

Резултатите са докладвани в специална публикация на Геоложкото дружество на Лондон.

"Шансовете за запазване на мозъчна тъкан са невероятно малки, така че откриването на този екземпляр е удивително", заяви съавторът д-р Алекс Лиу (Alex Liu) от университетите в Кеймбридж и Бристол.

Фосилизираният мозък е най-вероятно от вид, подобен на игуанодон, голям тревопасен динозавър, който е живял територията на сегашна Европа преди 135 - 120 милиона години, период, който се определя като Долна Креда.

"Сканиращият електронен микроскоп разкри подробно структури, интерпретирани като менинги (тъкани-обвивки на мозъка), кръвоносни съдове (включително капиляри) и тъкани на повърхността на кората, които са заменени с калциев фосфат или покрити с микрокристален железен карбонат", обясняват палеонтолозите.

Организмът, чийто е фосила е посочен неофициално като игуанодон, има открити два таксона досега в областта Уилдън - Barilium dawsoni и Hypselospinus fittoni .

"Размерите на новия образец показват, че той е на екземпляр с дължина на тялото 4-5 м и следователно би могъл да произлизат от Barilium (който става до 8 м дълъг) или Hypselospinus (до 6 м). "

Източник: Martin D. Brasier et al.


Според екипа, причината това парче мозъчна тъкан да е толкова добре запазено е, че мозъкът на динозавъра е по същество "кисел" и е попаднал в силно кисела и ниско кислородна среда, малко след смъртта му. Това е позволило на меките тъкани да се минерализират преди да изгният напълно.

"В този случай този динозавър е починал в или в близост до вода, а главата му е била частично погребана в утайката на дъното", заяви съавторът д-р Дейвид Норман (David Norman) от Университета в Кеймбридж .

"Тъй като водата е имала малко кислород и е била много кисела, меките тъкани на мозъка са били вероятно запазени и консервирани преди останалата част от тялото му да се погребе в утайката."

Снимки на сканиращ електронен микроскоп на тръбни структури на външната страна и на външния слой, тълкувани като кръвоносни съдове в менингите на фосила от Бексхил. Изображение: Martin D. Brasier et al.


Мозъкът на типичните влечуги има форма на наденица, заобиколен от гъста област кръвоносни съдове и тънкостенни съдови камери (синуси), които служат като система за оттичане на кръвта. Самият мозък заема само около половината от пространството в черепната кухина.

За разлика от тях, фосилизирания мозък изглежда плътно запълващ черепа, което говори, че е възможно някои динозаври да са имали големи мозъци.

Но екипът предупреждава да не се правят прибързани изводи за интелигентността на динозаврите от товаа конкретно изкопаемо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!