Загадка: Само големите динозаври имат рога и гребени

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 септември 2016 в 09:00 10779 1

Глaвите на различни тероподи (горе Suchomimus tenerensis и Gorgosaurus libratus, долу Conchoraptor gracilis и Giganotosaurus carolinii). Реконструкция: tuomaskoivurinne (DeviantArt)

Месоядните динозаври са били най-големите сухоземни хищници в историята на земята. Американски палеонтолози предлагат неочаквана версия за това защо тираннозаври, алозаври и други техни роднини са достигнали внушителни размери.

Вниманието на изследователите е привлечено от факта, че черепът на почти всички гигантски хищници (тероподи) са украсени с многобройни гребени, рога и други израстъци. А динозаврите със среден и малък размери такива елементи липсват, разказва Live Science.

Статията Bony cranial ornamentation linked to rapid evolution of gigantic theropod dinosaurs е публикувана в списание Nature Communications.

Водещият автор на проучването, Тери Гейтс (Terry Gates) е палеонтолог в Университета на Северна Каролина и дълго време изучава гребените на хадрозаврите. 

Странна закономерност

Д-р Гейтс забелязал странна закономерност - черепите на големи хищни динозаври почти винаги са украсени костни орнаменти, които липсват у роднините им с по-малък размер. Това толкова заинтригува Гейтс, че той, заедно с двама колеги започват да събират глави на динозаври. С течение на времето тяхната колекция попадат 111 различни черепи на тероподи, включително тиранозаври (Tyrannosaurus), алозаври (Allosaurus), гигантозаври (Giganotosaurus) и други едри и дребни хищници на Мезозоя.

Динозавърски черепи, показващи неорнаментираният Acrocanthosaurus (горният череп) и украсеният Cryolophosaurus (долният череп).
Снимки: Christophe Hendrickx и Peter Makovicky.

От 22 вида гигантски тероподи 20 имат костни израстъци. "Получихме, че оптималното тегло на тялото на теропод с орнаментирани черепи е около 1300 килограма", - разказва Гейтс. Примерно толкова тежи автомобил Volkswagen Beetle. Единственото изключение от това правило са представителите на групата на манирапторите (Maniraptoriformes), който също често достигат внушителни размери, но нямат декорации на главата.

Но колкото и да израстват велосирапторите (Velociraptor), Ornithomimus или Falcarius никакви украшения на техните черепи не се появяват.

Според учените, прагът на теглото за влизане в престижната група на собствениците на украсени черепи е само 36 килограма. У нито един динозавър, чиято тежест е по-малка от тази стойност, декоративни издатини и гребени по главата не са намерени. "Бяхме изненадани да открирм такава тясна връзка между украсата и огромния размер на тялото на тероподите - споделя Гейтс. - Нещо в света около тях явно благоприятства ярката външност и големите момчета".

Проучването установи, че големите динозаври са по-склонни да имат орнаменти (показано в червено на графиката вляво). Но също така, динозаврите с пера, дори ако са по-тежки от прага, не развиват такива орнаменти (показани вдясно).

Друга важна закономерност, открита от екипа, е връзката на черепните израстъци със скоростта на еволюцията на гигантизма - тероподите, които имат костни гребени, рога и издатини са еволюирали до своите огромни размери 20 пъти по-бързо от видовете, които не разполагат с такива украшения.

Въпреки че връзката с черепната украса е проследена съвсем ясно, да се обясни от учените се оказа много сложно.

Алозавър. Реконструкция Flickr User jimdeane

Палеонтолозите имат хипотеза, че тези костни издатини на черепите на динозаврите са служили за сплашване, защита и общуване, евентуално сигнализация, с която те показват, че са полово зрели или социално доминиращи, заявиха изследователите.

Пера и тегло

Изключението на манирапторите лесно се обяснява с това, че те, както техните потомци - птиците - са имали пера за тази цел.

"Най-доброто обяснение е, че дългите твърди пера, които са възникнали при тази група динозаври и подобни на перата на съвременните птици, могат да извършват функцията на социална коминикация, както костните израстъци на  T. Rex или Dilophosaurus', - обяснява д-р Гейтс.

Манираптор (Maniraptoriformes). Източник: Wikiwand

Друг поглед

"Изглежда, че наличието на черепни украшения просто води собствениците им към увеличаване на размера им, може би чрез социално взаимодействие" - обобщава Гейтс.

Според на друга хипотеза, костни структури за визуална комуникация са по-удобни при големи размери на тялото. "Малките динозаври могат да прилагат в общуването различни движения - танц и други подобни, но за голямоганаритните статичният подход на демонстрации е за предпочитане от енергийна гледна точка", смята палеонтологът Томас Холц младши (Thomas Holtz Jr) от Университета на Мериленд, който не е участвал в изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!