Открит е нов вид бърз огромен хищен динозавър - мегараптор (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 юли 2016 в 12:00 9086 0

Murusraptor barrosaensis. Реконструкция: Jan Sovak

При разкопки Южна Америка са открити останки на нов вид мегараптор - бърз хищник, който се придвижва на два крака и е по-голям от всеки друг представител. 

Находката, която може да хвърли светлина върху еволюционната история на една слабо проучена група месоядни динозаври - мегараптори, е направена от американски палеонтолози в Патагония - част от Южна Америка, която е на юг от река Рио Колорадо в Аржентина и Био Био в Чили. Там са открити много останки от динозаври, които са живели през периода Креда.

Статията за откритието "A New Megaraptoran Dinosaur (Dinosauria, Theropoda, Megaraptoridae) from the Late Cretaceous of Patagonia" е публикувана в PLOS ONE.

Доста добре запазеният скелет на новия динозавър е намерен в отложения от периода Креда в аржентинската провинция Неукен още през 2001 година. Необичайната структура и слабата проученост на всички мегараптори накарало учените да не бързат с публикуването на материалите от изскедванията, които станаха публично достояние едва сега.

Останките от новия мегараптор са представени от почти пълен череп, гръбначен стълб, ребра, таз, тибия и 31 относително малки зъби. Костите от влечугото, живяло на територията на днешна Южна Америка преди около 90 милиона години, са намерени да стърчат в една от стръмните стени на каньона. Може би това обяснява защо скелетът не е съвсем пълен. Заради обстоятелствата, при които е намерен динозавърът е получил общото име Murusraptor, което е буквално "крадецът от стената". Видовото наименование е дадено от горнокредната геоложка формация Сиера Бароза.

Новият вид  Murusraptor barrosaensis е среден по размер динозавър, дължината на тялото му е около 6,4 м. Придвижвал се е на два крака и е имал големи сърповидни нокти на пръстите на предните си крайници.

Смята се, че мегараптопите са били изключително бързи и с ненаситен апетит. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !