Лекари: По-ранният прием на обща храна на бебетата предотвратява хранителните алергии

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 септември 2016 в 12:51 12808 0

Кредит eka-mama.ru

Един от най-лошите погрешни съвети за родителите отива в историята - препоръката да се отлага преминаването на бебетата към твърда храна, а това може да допринасе за повишаването на риска от хранителни алергии, разказва NewScientist.

На бебетата може да се дават първите храни с твърди частици, когато навършат около 4 месеца. Още повече, че тогава започват да показват интерес към храната на семейството им, както повишват апетита си. Но тъй като Световната здравна организация публикува доклад преди около десетилетие, който казва, че бебетата трябва да се кърмят изключително до 6 месеца, в много страни, включително и в България се препоръчва до това време да не им се дава храна, различна от мляко.

Освен това много здравни брошури и сайтове предупреждават родителите, че ако започнат отбиването по-рано от 6 месеца, трябва да избягват потенциално алергенни храни, като фъстъци и яйца.

Това е в противоречие с най-новите изследвания и съвети от специалистите по алергии, отбелязва Елиса Абрамс (Elissa Abrams) от Университета на Манитоба в Уинипег, Канада, в коментар, публикуван тази седмица. Няколко проучвания вече показват, че за да се избегне развитието на хранителни алергии, по-добре е за бебета да започнат с общата храна от 4- месечна възраст.

Изпитания, публикувани тази година, например, показват, че най-добрият начин да се избегне алергията към фъстъци - една от най-честите хранителни алергии - е да се дават на бебетата от 4-месечна възраст.

Обзори и наблюдателни проучвания показват, че ще бъде от полза за кърмачетата да приемат пшеница, яйца и краве мляко от по-ранна възраст, а също така има опасения, че късното отбиване може да доведе до анемия, поради липса на желязо в кърмата.

Не е ли време за промяна?

Ако за развиващите се страни е по-уместно бебетата да се кърмят по-дълго, защото така е по-малко вероятно да бъдат изложени на замърсена вода, докато са най-уязвими, то в развитите страни, рискът от това е много нисък.

Но научното мислене се промени много. Бременните жени бяха предупреждавани да избягват яденето на фъстъци, но проучване от 2013 показа, че това всъщност увеличава вероятността бебетата да получат фъстъчена алергия.

Време ли е да се промени съвета за отбиването? Абрамс все пак се придържа към официалната линия на Канадското педиатрично общество да се кърми до 6 месеца,"заради ползите от кърменето за бебета и майки".

И това може би е сърцевината - въпросът за по-ранното захранване може да бъде изкривен от усилията да се повиши броя на кърмещите. Тъй като официалната линия е, че на бебетата не трябва да се дава нищо друго, освен кърма, информацията, че през първите 6 месеца бебетата могат да получават и твърди храни, може да се разводни.

"Кърменето във Великобритания е политизирано, така че отбиването ще отвори много дебати", заявява учен, пожелал да остане анонимен.

Различните експертни групи дават различни съвети. Европейският орган за безопасност на храните, казва, че може отбиването да стане на 4 месеца. Британската асоциация на диетолозите казва, че родителите могат да го направят и на 6 месеца по собствена преценка, тъй като различните бебета имат различни нужди.

"Понякога те [бебетата] започват да вземат храна в ръката си преди шест месеца", отбелязва диетологът и говорител на Британската асоциация на диетолозите Таня Томас (Tanya Thomas). "Като родител вие най-добре знаете кога са готови".

"Ние ще знаем повече по-късно тази година, когато ще бъдат публикувани резултатите от голямо проучване, което се занимава точно с този въпрос. В същото време, може би новите родители трябва да бъдат информирани за тези проблеми, надвиснали над правилото за 6-те месеца. Те не са бебета, в края на краищата" - пише NewScientist.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !