Малката бучка на лицето на тази жена се оказа паразитен червей

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 юни 2018 в 07:57 14911 0

Една рускиня намери малка бучка на лицето си и това, което в началото е изглеждало невинно, по-късно се оказа нещо  по-отблъскващо от някои градски легенди, съобщава ScienceAlert.

32-годишната жена забелязва малка бучка под лявото око. Леко я сърби, тя си прави снимка, за да я документира, но иначе не я приема като нещо притеснително. 

Но пет дни по-късно бучката се придвижва точно над левия й клепач с усещане за сърбеж и парене.

10 дни по-късно тя отново се придвижва, този път издува лявата страна на горната устна. Жената най-сетне отива на лекар, за да разбере какво става.

Има редица медицински състояния, които могат да причинят бучки в кожата на лицето ви, но това се оказа, че не е от тези.

Ужасната бучка се оказа паразитен червей нематод и макар буквално да пълзи под кожата, всъщност не е толкова опасен, в сравнение с други инфекции с човешки паразити. Червеят, на име Dirofilaria repens, се разпространява от ухапвания от комари.

За щастие, лечението е просто - лекарите отстраняват червея хирургически и жената се възстановява напълно. Случаят е подробно  описан и публикуван в The New England Journal of Medicine.

Kartashev and Simon/New England Journal of Medicine

Червеят не може да достигне зрялост в човешкото тяло и следователно не може да се възпроизведе. Но може да пълзи под кожата, което много от пациентите описват, че имат усещане за пълзящи вълни.

Случаите са доста редки, но странно, в момента зачестяват. Те се срещат по целия свят, а в Русия и Беларус са идентифицирани 1 272 случая между 1997 г. и 2013 г., повечето от които не са докладвани в медицинските списания.

В случая на този конкретен пациент, жената е пътувала до селски район извън Москва, където, както отбелязва нейният лекар, е съобщила, че често е била ухапвана от комари. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !