Международният съюз за опазване на природата работи небрежно

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2016 в 13:00 2984 0

Кредит Natalia Ocampo-Peñuela.

Кадифено лилавото короновано колибри (Boissonneaua jardini), вид, намерен в Колумбия и северозападен Еквадор, е класифициран като "незастрашен" в червения списък на IUCN, но трябва да бъде класифициран като уязвим, се казва в проучването.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е най-голямата международна организация, посветена на опазването на застрашени видове.

Ново изследване, публикувано от Science Advances, от орнитолози я уличава в небрежност, защото не използва съвременни технологии, а все още разчита на стари карти, IUCN губи от поглед реалното ниво на заплаха за световната фауна за проследяване на дивата природа.

Изследователите твърдят в новата си публикация, че без въвеждането на нови технологии (по-специално сателитни изображения и поне въздушни снимки), IUCN не може да даде надеждна оценка на състоянието на видовете и по този начин много от детайлите се изплъзват от погледа на международната организация.

Стюард Бутчарт (Stuart Butchart) е ръководител на Научния отдел на BirdLife International в Кеймбридж, Англия, една организация, занимаваща се с проследяване на птиците, включени в списъците на IUCN. Той твърди, че авторите на изследването грешат и неправилно прекласифицират повечето от животните, като "застрашени видове".

В червения списък, създаден през 1964 година, има няколко градации на статуса на видовете, от най-малко критично застрашени до "на ръба на изчезване", "изчезнали в дивата природа" и "изчезнали". Базата данни се основава на десетки хиляди изследвания на професионални зоолози и природолюбители. Според Стюарт Пим (Stuart L. Pimm) един от авторите на проучването и биолог, изучаващ застрашените видове в Университета Дюк в Дърам, САЩ, този списък сега е неадекватен. Той се основава на стари карти, невключващи сателитни изображения и аерофотоснимки, които позволяват да се изчисли по-добре нивото на опасност за дивата природа. Като резултат в регистъра на IUCN отсъстват точни географски характеристики, като например петнистото обезлесяване на местностите, условия, които за много живи същества е критичен фактор.

За целите на проучването Пим и колегите му проучват 586 вида птици (екипът се състои предимно от орнитолози), понастоящем в червения списък на IUCN и обитаващи шест богати на птича фауна региони от цял свят, включително в западната част на Колумбия, Юго-Източна Азия и Бразилия. От тези близо шестстотин вида 108 са определени като застрашени. Но когато Пим и екипа му завършват проучването си, те били принудени да внесат в списъка на застрашените видове още 210 животински видове.

Сивокрилият котинга (Tijuca condita) в момента е записан като "уязвим" в Червения списък, но трябва да се премести към "критично застрашените" видове, показа проучването. Снимка: Joao Quental, licensed under CC By 2.0.

Въпреки че проучването засяга само птици, орнитолозите са уверени, че на подобна проверка трябва да бъдат подложени всички животни. Много учени са съгласни с тях: например, екологът, Уолтър Джетс от Йейлския университет заяви, че IUCN трябва да разнообрази арсенала си за проследяване, вместо да разчита на стари карти. От своя страна Брутчат, като представител на организация, подчинена на IUCN, потвърждава становището си, че това изследване трябва да се смята за фиктивно. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !