Миришат ли веганите по-добре от месоядците?

Георги Гърков Последна промяна на 06 ноември 2016 в 09:00 11940 0

Безброй статии в подкрепа на вегетарианството изтъкват едно основно предимство - ако избягвате месото, ще миришете по-добре. Особено за вашите сексуални партньори. Но дали това популярно твърдение има основа в реалността?

Мирис на месо

През 2006 г. група чешки учени публикуват странно изследване. Те карат 17 мъже доброволци да ядат месо в изобилни количества или да го избягват в период от две седмици. На последния ден са взети проби от миризмата на тялото чрез памучни лепенки и молят 30 жени, които не използват контрацепция, да оценят колко привлекателни, мъжествени и силни са миризмите. Накрая учените повтарят експеримента месец по-късно, но този път разменят двете групи мъже.

Въпреки размяната жените последователно оценяват миризмата на мъжете, които не са яли месо, като по-привлекателна и мъжествена, но не толкова силна. Изследователите извеждат заключението, че по-високите нива на мазнини в червеното месо може да са най-важния фактор при миризмата.

Въпреки че в изследването участва малка група от хора, в заключенията има логика. Съдържанието на телесните течности се повлиява от хранителните вещества, които обработваме, и отпадните продукти, които не обработваме - независимо дали говорим за урина, пот или семенна течност. Поради тази причина един от сигурните знаци за наличието на диабет е различната миризма на урината (дължаща се на наличието на необработеглюкозни молекули в случая). Изяждането на твърде голямо количество месо наведнъж може да предизвика и проблеми с храносмилателната система и да доведе до различни гастроинтестинални проблеми - което донякъде обяснява защо някои небрежни месоядци са смятани за по-миризливи.

При все това резултатите от изследването не са повторени от никого все още. И не трудно да бъдат открити хора, които се оплакват от собствената си миризма, в резултат на преминаването им към вегетарианска диета - аспержите са сред главните виновници. И при двата случая е вероятно високите нива на химикалите, които се разделят на по-малки съединения на сярата да стоят зад неприятната миризма.

Така че към момента няма добра алтернатива на къпането...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !